הפעם אנו רוצים לדבר אתכם על הנושא של הליך חדלות פירעון לנכים. בכל מקרה של אדם שנקלע לחובות אנו מדגישים את הצורך בניתוח מעמיק של נסיבות המקרה בטרם בוחרים להיכנס להליך פשיטת רגל, או לבחור בערוצי פעולה אחרים. ומהבחינה הזו נכים אינם יוצאי דופן, גם כאשר מדובר בנכים אנו מבצעים בדיקה פרטנית של הנסיבות והמצב הכלכלי ומחפשים אחר האפשרות האופטימלית. אך מנגד, נראה כי במקרים רבים הליך חדלות פירעון מיטיב עם הנכים.
אמנם איננו יכולים להגיד זאת באופן גורף לגבי כל אדם נכה, אך במקרים רבים נכים סובלים מיכולות כלכליות נמוכות. ובהתאם לכך הם תלויים מאוד בקצבאות, כך שלעתים ניתן פטור מתשלום לנכים בהליך חדלות פירעון. והמשמעות היא שיש הפטר לנכה כבר בשלבים מוקדמים של ההליך. אך אנו מדגישים כי שום הפטר או פטור לא ניתן מתוקף היותו נכה, אלא כנגזרת של יכולותיו הכלכליות.
חדלות פירעון לנכים
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מגדיר את התנאים ואופן ביצוע הליך חדלות פירעון. בחוק אין אפליה המטיבה עם נכים. ההליך הוא תמיד אותו הליך. אנשים שצברו חובות כבדים, ואינם יכולים לפרוע את החובות יכולים להתחיל בהליך (שימו לב כי יש רשימת תנאי סף). מאז החקיקה של חוק חדלות פירעון החדש, ההליך מוגבל לפרק זמן של 4 וחצי שנים, הכולל מספר שלבים.
בתקופה הראשונה, הנמשכת כ 18 חודשים, נקבע עבור החייב צו תשלומים חודשי. הצו לוקח בחשבון את יכולותיו הכלכליות של החייב. סכום הצו נקבע לאחר שנבדקו גובה הכנסותיו ונבדקו הוצאות המחיה החיוניות של החייב. לצורך העניין ההכנסות הן כל המקורות הכלכליים שעומדים לרשותו של החייב, כמו למשל שכר מעבודה, הכנסות משכירות, קרנות וקצבאות. בתקופה זו הנאמן בודק בצורה יסודית את כל היכולות הכלכליות והחובות, ומכין תכנית להסדר חובות. התכנית כוללת המשך תשלומים חודשי וגם כינוס נכסים.
תכנית השיקום הכלכלי תימשך עד שלוש שנים. בהנחה כי החייב עמד בכל תנאי התכנית, ולא היו בעיות חריגות (למשל ניסיונות להסתיר נכסים), הוא צפוי לקבל הפטר על יתרת החובות שלא הצליחו לגבות במסגרת ההליך. הליך חדלות פירעון לנכים, אינו שונה מהליך לכל אדם אחר.
הערה: יש הרבה דקויות משפטיות בהליך חדלות פירעון. זהו תיאור כללי בלבד. חשוב לפנות לייעוץ אישי באמצעות עורך דין פשיטת רגל.
פטור מתשלום לנכים בהליך חדלות פירעון
אז אמנם חדלות פירעון לנכים אינה שונה מההליך עבור כל אדם אחר, אך בפועל הפסיקות של בתי המשפט, וההחלטות של הרשמים בהוצאה לפועל קיבעו הלכה שונה, שאינה רואה בקצבאות הנכים הכנסה שניתן לבסס עליה את הסדר התשלומים. על פי חוק חדלות פירעון הקצבאות השונות אכן צריכות להיכלל בחישוב, אך החוק במדינת ישראל אוסר על עיקול כספי קצבאות. ובמקרה זה, בתי המשפט אומרים כי ביסוס תכנית הפירעון לצורך תשלום החובות, הוא בבחינת הטלת עיקול על קצבה.
בשורה התחתונה, יש להילחם על כך שקצבאות הנכות לא יילקחו בחשבון לצורך חישוב מקורות ההכנסה. אך שימו לב כי יש לדווח עליהן במלואן ולא לנסות להסתיר שום מידע. אם אין לנכה הכנסות אחרות, או שהן נמוכות, הסבירות הוא שלא יהיה ניתן לקבוע עבורו צו תשלומים חודשי. מה שיקדם את החייב לקבלת הפטר לאלתר.
הפטר לנכה
על פי סעיף 167 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, כאשר כושר ההשתכרות של חייב אינו עולה על דמי המחיה החיוניים הדרושים לו, יינתן לו הפטר לאלתר.
במידה ולא ניתן לקבוע לנכה צו תשלומים, בהתאם לנסיבות שהסברנו קודם, בעצם יקבע לו צו תשלומים 0. אמנם צו תשלומים אפס מייתר את הצורך להמתין 18 חודשים עד לסיום התקופה והגשת תכנית לשיקום כלכלי (שבה החייב צפוי לקבל הפטר לאלתר), אך בפועל ישנם מקרים בהם העניין נגרר שלא לצורך. כאן גם בא לידי ביטוי היתרון של עורך דין חדלות פירעון, הוא יודע כיצד להילחם עבור הפטר לנכה בדרך הקצרה ביותר. המטרה היא תמיד לקצר את הזמן שאתם נמצאים בהליך חדלות פירעון, ולהתחיל מחדש את חייכם הכלכליים.
עורך דין הוצאה לפועל
עורך דין הוצאה לפועל אפרים קוליו מסייע לחייבים בהליכי חדלות פירעון, הסדרי חובות וענייני הוצאה לפועל. ניתן להשיג פטור מתשלום לנכים בהליך חדלות פירעון, אך תמיד חשוב שעורך דין מטעמכם יילחם למען הזכויות שלכם. למשרדינו ניסיון רב בהתמודדות עם חובות, והתנהלות מול גופים כמו ההוצאה לפועל, כונס הנכסים הרשמי וכל מי שמעורב בהליכי חדלות הפירעון.
חשוב מאוד לפנות להליך משפטי לפני שמגישים את הבקשה לחדלות פירעון. בעזרת הייעוץ המשפטי תוכלו לייעל את ההליך ולמצות אותו בצורה האופטימלית.
עקבו אחרינו גם בפייסבוק.