עורך דין לענייני חובות מעניק סיוע משפטי בעל ערך בכל מקרה של הסתבכות בחובות. אלו יכולים להיות מקרים של חוב בודד, כמו למשל הסדר חוב לבנק, או מקרים של חובות רבים לנושים שונים. אלו יכולים להיות מקרים של חובות קטנים וחובות גדולים; איתו הפתרון עבור חיסול חובות.
חובות הם לא דבר פשוט, הם תמיד צוברים ריביות וקנסות ונוטים להתנפח ולצאת משליטה. זה לא מפתיע שחוב גורר עוד חוב, והמצב רק הולך ומחמיר. לא ניתן להתעלם מחובות, הם לא ייעלמו סתם כך. לא משנה האם מדובר בחוב לבנק, חוב לעייריה, חוב לספקים או חוב מזונות, תמיד צריך למצוא הסדר חובות המתאים לנסיבות המקרה והיכולות הכלכליות של החייב.
לפני שנדבר על הליכים משפטיים וערוצי פעולה, ניתן להבחין בין כמה מקרים:
- התכחשות לחוב – לא כל מקרה שבו מישהו טוען שאתם חייבים לו כספים הוא אכן מקרה מוצדק. ישנם מקרים בהם אתם מסרבים לשלם את החוב, ואם יש לכם סיבות משפטיות מוצדקות ניתן להתכחש לחוב. לדוגמה אם איש שירות הוציא לכם חשבונית וטוען שאתם חייבים לספר לו, אך אתם יכולים להוכיח כי לא קיבלתם את התמורה שהובטחה לכם (כישלון תמורה). גם במקרה זה תזדקקו לשירותיו של עורך דין חייבים.
- תשלום החוב – הדרך הבטוחה והמהירה בשביל סגירת תיק הוצאה לפועל היא פשוט תשלום החוב. אך כמובן שבפועל הדבר אינו פשוט כלל וכלל. ברור שנקלעתם למצוקה כלכלית המונעת מכם לסגור את החוב, אילו יכולתם לשלם בכלל לא הייתם מגיעים למצב שבו נפתח תיק הוצאה לפועל. אך כאן יכול לעזור לכם עורך דין לענייני חובות; ישנם אפשרויות שונות של הסדרי חובות הוצאה לפועל והסדרי חובות מול נושים המאפשרים לכם להגיע להסדר תשלומים הגיוני.
- חדלון פירעון של יחיד – זוהי בדרך כלל הבחירה האחרונה, היא אינה אידאלית אך כאשר אין דרך להימנע ממנה ניתן להכריז על פשיטת רגל. זהו צעד שיש לשקול בכובד ראש ולאחר התייעצות עם עורך דין פשיטת רגל אשר יסביר לכם את כל משמעויות ההליך ויבחן האם זוהי הדרך האופטימלית. היתרון של הליך חדלות פירעון של יחיד הוא עיכוב הליכי הגבייה והאפשרות לקבל הפטר חובות. בהמשך נדבר על משמעות עיכוב הליכים בהוצאה לפועל.
חדלות פירעון של יחיד
זהו ההליך המכונה בפי העם ’פשיטת רגל‘; מאז הכניסה לתוקף של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (החוק החדש), ההליך מכונה הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ויש בו שינויים גדולים בכל אופן ההתנהלות של ההליך.
בכדי להתחיל בהליך יש להגיש בקשה, ניתן לעשות זאת בהוצאה לפועל או אצל הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים, זאת בהתאם לגובה החוב. ההוצאה לפועל מטפלת בחובות בסכום נמוך (עד 150,000 ש“ח).
כמובן שצריך לעמוד בכל התנאים המקדימים ולהגיש מסמכים רבים המעידים על יכולותיכם הכלכליות, הנכסים העומדים לרשותכם, ההוצאות והחובות. במאמרים קודמים עסקנו בנושא הגשת בקשה לחדלות פירעון, לא נתעמק כרגע בכל הבירוקרטיה הכרוכה בזה וכל התנאים, אלא רק בעיקרי ההליך:
- לאחר שהתקבלה הבקשה יינתן צו עיכוב הליכים בהוצאה לפועל.
- תדרשו לעמוד בצו תשלומים חודשי ומספר מגבלות אשר יוטלו עליכם.
- הממונה על התיק יחקור לעומק את כל נושא החובות שלכם, היקפם, אופיים ואופן היווצרותם, לצד המשאבים הכלכליים העומדים לרשותכם והוצאותיכם.
- הממונה יציג לבית המשפט תכנית שיקום כלכלי במהלכה יתבצע הליך כינוס נכסים.
- בתום תקופה של 3 שנים הנושים יקבלו את הסכום שהצטבר בקופת הנשייה (בעקבות צו התשלומים החודשי ומימוש הנכסים).
על יתרת החובות תקבלו הפטר (ישנם גם מצבים בהם ניתן הפטר לאלתר בשלב מוקדם יותר).
- לא כל חוב ניתן להפטר.
משמעות עיכוב הליכים בהוצאה לפועל
כפי שציינו במסגרת הליך חדלות פירעון ישנו עיכוב הליכים, אך מהי משמעות עיכוב הליכים בהוצאה לפועל?
עיכוב הליכים הוא הפסקה זמנית של ביצוע כל הליכי הגבייה בתיק ההוצאה לפועל, למשל אם ישנם עיקולים, הגבלות רישיון נהיגה, עונשי מאסר וכו‘, הם נעצרים. אך שימו לב שבמסגרת הליכי חדלות פירעון ישנן מגבלות החלות עליכם ללא קשר לעיכוב ההליכים.
עיכוב הליכים יכול להתבצע במקרים המפורטים בחוק, כלומר לא רק במסגרת הליכי חדלות פירעון. כאשר מדובר בהליכי חדלות פירעון, עיכוב הליכים בהוצאה לפועל נעשה באופן אוטומטי. במקרים אחרים יש להגיש בקשה. רצוי כמובן בעזרתו של עורך דין לענייני חובות על מנת להבטיח כי העניינים יתנהלו ביעילות וללא מכשולים.
הליכים מסוימים, כמו למשל הליכים פליליים, עשויים להמשיך להתקיים. במקרה שכזה יש לפנות אל עורך דין הוצאה לפועל לצורך ייעוץ אישי.
עורך דין לענייני חובות
זקוקים להסדר חובות לביטוח הלאומי? הסדרי חובות לבנקים? מתמודדים עם חובות לספקים, חוב מזונות או חובות לעירייה? אלו עשויים להיות מצבים מורכבים בהיבט הכלכלי, ההיבט האישי וההיבט המשפטי; לכן אתם זקוקים לעזרתו של עו“ד הסדרי חובות.
חדלות פירעון של יחיד, עליה דיברנו במאמר זה, היא רק אחת האפשרויות לצורך הסדרי חובות, אך לא בהכרח האופטימלית ולא בהכרח מתאימה למקרה שלכם. קיימות אפשרויות שונות לצורך התמודדות עם חובות, כמו למשל משא ומתן עם נושים, פריסת החוב לתשלומים או הליך איחוד תיקים.
חשוב להיעזר בעורך דין על מנת לבחון את החובות ואת האפשרויות, רק כך ניתן לצאת מהחובות בצורה היעילה ביותר.
עקבו אחרינו גם בפייסבוק.