גביית צ‘קים חוזרים היא בעיה איתה מתמודדים הרבה מאוד עסקים. זה נכון כי אנו חיים בעידן שבו ישנן אפשרויות תשלום רבות, המספקות ביטחון גדול יותר לעסקים. אבל בעולם העסקים מקובל לבצע עסקאות באמצעות התחייבות לתשלום עתידי, ולכן שייקים הם עדיין אמצעי מקובל.
ולא רק עבור עסקים, גם אנשים פרטיים כמו למשל בעלי דירות המקבלים את שכר הדירה באמצעות שייקים דחויים.
הסוגיה של גביית שיקים מתחילה כאשר הבנק מסרב לכבד את השיק. הסיבות יכולות להיות שונות, אך אנו בעיקר מוטרדים מדחייה של השייק בעקבות ביטולו על ידי בעל החשבון, או אי כיבודו בשל מחסור במזומנים.
יתכן כי הבנק ביטל את השייק בגלל טעות ברישום על השייק, ויתכן אפילו שרושם השייק לא תכנן היטב את תזרים המזומנים ובמועד הפרעון השייק נדחה בשל מחסור במזומנים. ואם זוהי בעיה רגעית, ואתם מתנהלים מול אדם ישר, הוא ידאג להסדיר את התשלום.
אך מנגד, ישנם אנשים הנקלעים לחובות, ואין להם יכולת לפרוע את השייק. איננו אומרים שהם אנשים לא ישרים המנסים לעקוץ אתכם, כל אדם יכול להיקלע לחובות. אך לא משנה מה הסיבות, אי כיבוד השייק גורם לכם לבעיה כלכלית.
ובשביל לפתור את הבעיה, אתם צריכים עורך דין לגביית שיקים; כלומר עורך דין הוצאה לפועל וגביית חובות.
הערה לגבי ביטול שיקים: שיק הוא התחייבות, ולכן לא ניתן לבטל אותו סתם כך. ובמקרה שאדם ביצע עסקה ללא יכולת לממן את העסקה, ומתוך כוונה לבטל את השייק – זוהי הונאה ועבירה פלילית. אך בנסיבות מסוימות ניתן לבטל את השייק, כמו למשל כישלון תמורה.
גביית צ‘קים חוזרים
גביית שיקים חוזרים נעשית באמצעות ההוצאה לפועל. שייק הוא התחייבות בעלת משמעות חוקית במסמך שיש לכבד, ולכן ההוצאה לפועל יכולה לפעול לגביית השייק ללא צורך בהתערבות של בית המשפט (אלא אם כן הוגשה התנגדות ונפתח מאבק משפטי).
אך לפני שפונים אל ההוצאה לפועל, יש להתריע בפני החייב ולדרוש ממנו לסגור את החוב. וזוהי עוד אחת הסיבות מדוע תרצו לעשות זאת באמצעות עורך דין לגביית שיקים.
במידה ואתם מתמודדים מול חייב בעייתי, שאינו ממהר לסגור את החובות, כאשר הוא יראה מכתב רשמי מעורך דין, הגישה שלו יכולה להשתנות. הוא יכול להבין כי אתם רציניים, ואתם הולכים להפעיל נגדו הליכי הוצאה לפועל. יתכן כי הוא יתאמץ יותר על מנת לשלם את החוב ולהימנע מבעיות נוספות.
ואם זה לא עזר, אנו מגישים בקשה לביצוע שטר או המחאה בהוצאה לפועל. ישנם שני מסלולים, המסלול הרגיל והמסלול המקוצר, במקרים שבו החוב נמוך מ 25,000 שקלים.
המסלול המקוצר נועד לאפשר לגבות את השייק תוך כדי מינימום מעורבות. ההליך אמור להימשך 8 חודשים, וההוצאה לפועל תנהל אותו באופן עצמאי מבלי שתידרשו להגיש בקשות.
נשמע טוב, אבל בפועל במקרים רבים הזוכים מגלים כי אינם יכולים להגיש בקשה במסלול המקוצר, מכיוון שישנם תנאים שאינם מאפשרים זאת. כמו למשל חייבים שיש להם תיקי הוצאה לפועל בסכומים העולים על 100,000 שקלים. נגדם לא ניתן להפעיל הליך מקוצר. וישנה סבירות גבוהה כי מי שחייב לכם כספים, חייב גם לאחרים.
ההליך המקוצר אמור לספק ערוץ קל שאינו דורש עורך דין הוצאה לפועל. אך החייב יכול להגיש התנגדות ולהערים קשיים, כך שבסופו של דבר יתכן כי תצטרכו עורך דין.
במאמר זה לא נתעכב על גביית צ‘קים חוזרים במסלול המקוצר. נדבר על ההליך הרגיל, אך באופן כללי אין שוני גדול באופן הגשת הבקשה.
גביית שיקים
אם יש בידכם שייק שחלף מועד הפרעון והוא לא כובד על ידי הבנק, אתם יכולים לפנות לכל אחת מלשכות ההוצאה לפועל ולהגיש את הבקשה לביצוע שטר או המחאה באמצעות מילוי טופס 205. כמו תמיד אנו ממליצים לפנות אל עורך דין לגביית שיקים ולתת לו לטפל בנושא. אך לצורך ידע כללי אלו הם עיקרי ההליך של גביית צ‘קים חוזרים.
- מלאו את טופס 205 וצרפו את המסמכים הבאים: שייק מקורי, צילום שני צדדיו של השייק, יפוי כוח לעורך הדין, פלט שיק ממוחשב מהבנק, אישור ניהול חשבון וצילום שיק של הזוכה.
- יש לשלם אגרה. האגרה היא 1.25% מגובה החוב העדכני, או 177 ש“ח (הגבוה מבין השניים). האגרה תתווסף לסכום החוב, ובסופו של דבר תגבה מהחייב.
הערות: אם על השייק מופיע הכיתוב ’למוטב בלבד, רק הוא (או עורך דין מטעמו) יכול להגיש את הבקשה. אם המוטב בשייק מופיע בתור שם מסחרי, יש לצרף תצהיר המסביר את הקשר בין המוטב לשם המסחרי.
עורך דין לגביית שיקים
לאחר פתיחת התיק, דבר העשוי לקחת עד 10 ימי עבודה, תשלח לחייב הודעת אזהרה.
לאחר 30 יום מקבלת האזהרה, ניתן יהיה להפעיל הליכי הוצאה לפועל. אלא אם כן הוגשה התנגדות לביצוע שטר.
מחפשים עורך דין הוצאה לפועל מומלץ? עו“ד גביית שיקים אפרים קוליו עומד לשירותכם עם כל שירותי גביית חובות והליכי הוצאה לפועל. אנו מעניקים שירותים משפטיים לזוכים וחייבים ומטפלים במגוון סוגיות הכוללות: ביטול עיקולים, הסרת הגבלה בבנק, חדלות פירעון, הסדר נושים ועוד.
רוצים לדעת עוד על הליכי הוצאה לפועל? הצטרפו לפורום בפייסבוק.