כאשר חייבים כספים הדבר יכול להביא לפתיחת תיקים בהוצאה לפועל. למשל זוהי יכולה להיות בקשה לביצוע שטר או חוב בעקבות פסק דין של בית משפט. במידה ונפתח נגדנו תיק בהוצאה לפועל, אנו מקבלים מכתב אזהרה הדורש להסדיר את החוב ומקציב לנו פרק זמן בטרם יחלו הליכי הגבייה; מהם כמובן נרצה להימנע. אך לא תמיד יש ביכולתנו לשלם את החוב, ולכן ישנו צורך להגיע אל הסדר חוב בהוצאה לפועל; דבר שאותו כדאי לעשות באמצעות עורך דין הוצאה לפועל.
ישנן אפשרויות שונות להגיע להסדר חוב בהוצאה לפועל. זהו יכול להיות הסדר מול ההוצאה לפועל, או הסדר ישירות מול הנושים (הסדר נושים הוצאה לפועל).
צו חיוב בתשלומים
אחת מהאפשרויות להסדרת החוב היא באמצעות צו חיוב בתשלומים. במידה וקיבלנו דרישה לתשלום חוב ואיננו מסוגלים לפרוע אותו בפרק הזמן שקבעה ההוצאה לפועל (בדרך כלל 30 יום), עלינו לנסות להגיע להסדר של פריסת החוב לתשלומים. כך נוכל לקבל צו תשלומים חודשי התואם ליכולותינו הכלכליות. ניתן להגיש בקשה להוצאה לפועל, אך שימו לב כי לא ניתן לעשות זאת במקרה של חוב מזונות. עוד נקודה חשובה, במידה ומדובר בפסק דין והוא כולל מראש פריסה של התשלומים, כל שינוי דורש פנייה לבית המשפט.
לצורך הסדר חוב בהוצאה לפועל באמצעות צו חיוב בתשלומים יש למלא את טופס הבקשה (טופס 233) ולהגיש אותו אל ההוצאה לפועל. ניתן לעשות זאת באופן מקוון או בצורה ידנית. יש להגיש עם הטופס כתב ויתור סודיות, צילום של תעודת הזהות ורשימה ארוכה של מסמכים הכוללת : דף חשבון, דוח כרטיס אשראי, תלושי משכורת, אישורים מביטוח לאומי על קצבאות, חשבונות חשמל, ארנונה, סלולר, מים וגז, חוזה שכירות, עותק מהסכם גירושין ועוד מסמכים רלוונטיים לקביעת היכולות הכלכליות של החייב.
כאשר מדובר בפסק דין או בקשה לביצוע שטר, את הבקשה יש להגיש תוך 20 יום מהמצאת האזהרה. אם מדובר בתביעה על סכום קצוב יש להגיש בתוך 30 יום מיום המצאת האזהרה. רשם ההוצאה לפועל יבדוק את הבקשה והוא עשוי להזמין את החייב לחקירת יכולת. בעת הגשת בקשת צו חיוב בתשלומים יש להציע הסדר תשלומים ויש להתחיל לשלם אותו באופן מיידי, גם אם עדיין לא התקבלה החלטת הרשם.
אם חייב הוזמן לחקירת יכולת ולא התייצב, הרשם רשאי להכריז עליו כחייב המשתמט מתשלום חובותיו, דבר שעלול להביא להוצאת צו מאסר.
הסדר נושים הוצאה לפועל
הסדר נושים הוצאה לפועל הוא אפשרות מומלצת. אמנם לא תמיד מצליחים להגיע להסדר, אך במידה והושג הסדר הוא מאפשר לחייב להימנע מהליך חדלות פירעון וכל ההגבלות שהוא מביא איתו. כיום במסגרת הליכי חדלות פירעון מתבצע קודם כל ניסיון להגיע אל הסדר נושים הוצאה לפועל (עבור חובות בסכום נמוך). במידה ומדובר בחובות בסכום גבוה, הדבר דורש את אישור בית המשפט.
על החייב להגיש בקשה לחדלות פירעון. הבקשה תיבדק על ידי רשם ההוצאה לפועל, במידה ורשם ההוצאה לפועל ימצא כי החייב עומד בתנאים, לפי שיפתח בהליך חדלות פירעון הוא יזמן ישיבת הסדר תשלומים בין החייב לבין הנושים. במידה ולא יושג הסכם, יחל הליך חדלות הפירעון.
הפגישה בין החייב לנושים תתנהל באמצעות נציג ההוצאה לפועל, תוך תקופה של 30 יום מהמועד שבו רשם ההוצאה לפועל הורה על קיום הפגישה. על החייב חלה חובה להגיע אל הפגישה. במידה ויושג הסדר יסגרו תיק החוב הקשורים להסדר התשלומים, או לחלופין יושהו הליכי הגבייה.
נושים בעלי חובות מובטחים אינם כפופים להסדר נושים, מדובר בנושא משפטי מורכב יותר שאינו בסמכותו של רשם ההוצאה לפועל. הסדר יכנס לתוקף רק לאחר שאושר על ידי הרשם.
הסדר חוב בהוצאה לפועל
אם יש לכם חוב בהוצאה לפועל, כדאי תמיד לפנות אל עורך דין לענייני הוצאה לפועל – הוא יסייע בדרך אל הסדר חוב בהוצאה לפועל; ישנן אפשרויות שונות המתאימות למצבים שונים, ולא תמיד הליך חדלות פירעון ההוא ההליך הנכון. ישנן גם אפשרויות של איחוד תיקים, דרך פעולה העשויה להתאים לחייבים שיש להם ריבוי תיקים ואינם יכולים לעמוד בתשלומים החודשיים. איחוד תיקים יאפשר לנהל את כל החובות במסגרת תיק אחד, עם צו תשלומים יחיד התואם ליכולות הכלכליות.
ההתנהלות מול ההוצאה לפועל היא התנהלות בירוקרטית מתישה ומייאשת. חשוב שתדעו שאינם לבד. אל תהססו לפנות לעזרה משפטית, עורך הדין יכול להשיג עבורכם הסדרים טובים ונוחים יותר המאפשרים לצאת מהחובות.
עקבו אחרינו גם בפייסבוק.