עורך דין לענייני חובות כספיים יכול להעניק סיוע גם לאלו החייבים כספים, וגם עבור אלו שמישהו חייב להם כספים. כל אחד מהמקרים עלול להביא איתו מצבים משפטיים מורכבים, משא ומתן, התנהלות מול ההוצאה לפועל או גופים אחרים. עורך דין חובות מביא איתו את הניסיון והידע המשפטי לצורך הענקת סיוע משפטי. שימו לב שבמאמר זה נתייחס למקרים בהם אתם חייבים כספים, ולא המקרים בהם מישהו חייב לכם.
אז השאלה המרכזית שעומדת על הפרק היא איך יוצאים מהחובות, או אילו כלים משפטיים עומדים לרשותכם על מנת לצאת מהחובות. וכאן אתם באמת צריכים עזרה משפטית. עליכם לזכור כי לא רק החוב הוא העניין, אלא גם סנקציות ומגבלות שונות אותן מטילה ההוצאה לפועל – כמו למשל עיקול חשבון בנק או הגבלת רישיון נהיגה. לכן אתם עשויים למצוא את עצמכם מתמודדים עם הליכים שונים, ומעל הכל לחץ נפשי גדול. ישנו יתרון ברור לסיוע משפטי של עורך דין לענייני חובות כספיים.
הפטר לחייב מוגבל באמצעים
לפני שנדבר על הדרכים להתמודד עם חובות, אנו רוצים להתייחס לנושא שרבים שואלים עליו והוא הפטר לחייב מוגבל באמצעים. בעבר היה הליך בהוצאה לפועל שבו חייב שהוכרז כמוגבל באמצעים יכל לבקש הפטר בהוצאה לפועל. קבלת ההפטר מחקה את חובותיו של החייב, מלבד חובות שאינם ברי הפטר. כיום, מאז החלת חוק חדלות פירעון החדש, ההוצאה לפועל אינה מכריזה על חייב מוגבל באמצעים ולפיכך החל מ 15.9.2019 לא ניתן לקבל הפטר לחייב מוגבל באמצעים. הפטר בהוצאה לפועל לפי החוק החדש יכול להינתן במסגרת הליך חדלות פירעון.
כיצד יוצאים מחובות
להלן כמה צעדים שתוכלו לעשות על מנת להתמודד עם חובות:
תשלום החוב – הדבר הפשוט ביותר הוא תשלום החוב. תשלום החוב יאפשר לסגור את כל התיקים והליכי הגבייה. לצערנו הרב עבור אנשים רבים האפשרות הזו היא רק אפשרות תאורטית. יש להניח כי הם הגיעו למצב זה של תיקים בהוצאה לפועל מכיוון שאין להם את היכולות הכלכליות לסגור את החוב.
בקשת צו תשלומים – כאשר מוגשת נגדכם דרישה לתשלום חוב בהוצאה לפועל, ניתן לכם פרק זמן לתשלום החוב. במידה ולא תעמדו במועד התשלום יפתחו נגדכם הליכי גבייה. במידה ואתם רואים כי אינכם יכולים לעמוד בתשלום החוב, אתם יכולים לפנות אל ההוצאה לפועל ולבקש צו תשלומים. במקרה שכזה ההוצאה לפועל עשויה לבצע חקירת יכולות ובהתאם לכך לקבוע לכם צו תשלומים חודשי.
איחוד תיקים בהוצאה לפועל – חייבים רבים מוצאים את עצמם במצב של ריבוי תיקים בהוצאה לפועל. יש להם חובות רבים, וכל נושה פונה אל ההוצאה לפועל ונפתח תיק נוסף. דבר שאפילו יכול להתבצע בלשכות הוצאה לפועל שונות. וגם אם ישנו צו תשלומים, עדיין אתם נאלצים להתמודד עם צווי תשלומים מרובים כל חודש, דבר שקשה מאוד לעמוד בו. כל צו נקבע באופן עצמאי ואינו לוקח בחשבון את החובות האחרים, וזהו מקור הקושי. באמצעות עורך דין הוצאה לפועל אתם יכולים להגיש בקשה לאיחוד תיקים. אם הבקשה תתקבל התיקים שלכם יאוחדו לתיק אחד עם צו תשלומים יחיד התואם ליכולותיכם הכלכליות.
הסדר מול הנושים – לא כל חוב נסגר בהתערבות ההוצאה לפועל. אתם יכולים גם לנהל משא ומתן ישירות מול הנושים, כמובן בעזרתו של עורך דין, ולהגיע להסדרים באופן עצמאי. בהתאם ליכולת ניהול המשא ומתן של עורך הדין תוכלו להגיע להסכמים טובים ואף להגיע לסיכומים על מחיקת חלק מהחובות. במקרים רבים הנושים פשוט צריכים לעשות שיקול ריאלי ולהסכים למחיקת חלק מהחובות, על מנת לקבל את מה שאפשר.
חדלות פירעון – ניתן גם להגיש בקשת חדלות פירעון. עבור חובות בסכום נמוך ניתן לעשות זאת בהוצאה לפועל, אך במידה וסכום החובות עולה על 153,152.17 ש“ח, יש להגיש את הבקשה אל הממונה על חדלות פירעון. הליך חדלות פירעון יעצור את הליכי הגבייה ויכניס אתכם אל הליך שיקום כלכלי ארוך הכולל גם כינוס נכסים. הליך זה יכול גם להביא להפטר חובות (מחיקת חובות) וזהו התמריץ העיקרי לבחירה בהליך. אך כמובן שהוא אינו מתאים לכל מקרה, ולא תמיד זהו ההליך הרצוי.
הפטר בהוצאה לפועל לפי החוק החדש
כפי שכבר אמרנו, כיום אין הליך של הפטר לחייב מוגבל באמצעים – הפטר בהוצאה לפועל לפי החוק החדש ניתן במסגרת הליך חדלות פירעון, וזאת לאחר שמוצו כל אפשרויות הגבייה. על מנת לקבל הפטר יש קודם כל להגיש בקשה להליך חדלות פירעון באמצעות הטופס המתאים. זכרו להתייעץ עם עורך דין חדלות פירעון לפני שאתם עושים זאת. לאחר לאחר הגשת הבקשה היא תיבחן על ידי רשם ההוצאה לפועל. במידה והבקשה התקבלה מתחיל שלב הביניים.
שלב הביניים נמשך כשנה. זהו שלב אשר נועד לאפשר לנאמן לבצע חקירה לגבי יכולותיכם הכלכליות ולגבי החובות. זוהי גם התקופה בה הנושים מגישים לנאמן את תביעות החוב. כבר בתקופה זו חלות עליכם מגבלות, דוחות חודשיים וצו תשלומים חודשי. בסוף תקופת הביניים הנאמן מגיש את מסקנותיו בדוח מוסדר (דוח ממצאי בדיקה).
השלב השלישי הוא השלב שבו ניתן צו לשיקום כלכלי על פי ממצאי הבדיקה. ישנם מצבים בהם מקבלים פטור לאלתר, אם לא מתחילה תקופה של 3 שנים בה עליכם להמשיך לשלם תשלומים חודשיים ובמקביל יתבצע מימוש של הנכסים, בכפוף למגבלות הקיימות בחוק. בסופה של התקופה הכספים שהצטברו (ממימוש הנכסים והתשלומים החודשיים) יחולקו לנושים באופן יחסי ועל פי עקרונות החלוקה הקובעים בחוק. במידה ונותרו חובות, תקבלו עליהם הפטר ותוכלו להתחיל את חייכם הכלכליים מחדש.
עורך דין לענייני חובות כספיים
כל הליך בהוצאה לפועל מומלץ לעשות בעזרתו של עורך דין לענייני חובות כספיים. עורך הדין יודע לבחון את החובות ולהחליט על האסטרטגיה המתאימה לצורך ההתמודדות עם החובות. הוא יכול לסייע לכם בהגשת הבקשות השונות, מבקשה לאיחוד תיקים ועד פתיחה בהליך חדלות פירעון וקבלת הפטר.
עו“ד אפרים קוליו עומד לרשותכם בכל הליכי ההוצאה לפועל – הגשת בקשה לביטול הגבלות, בקשה לאיחוד תיקים, התנגדות לביצוע שטר, הסרת עיקולים ועוד. משרדינו נמצא ברח’ דוד סחרוב 22, ראשון לציון (בניין ההוצאה לפועל). הוראות הגעה בגוגל.