עורך דין חדלות פרעון מעניק ללקוחותיו סיוע בכל ההליכים הקשורים להליך חדלות פירעון. בדרך כלל אנו מדברים על חדלות פירעון יחיד, אך באותה המידה זהו גם יכול להיות הליך חדלות פירעון לתאגיד, תהליך שהוא קצת יותר מורכב. בעבר השתמשנו במושג פשיטת רגל, אך מאז ה 15 לספטמבר 2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון החדש והוא ביטל את פקודת פשיטת הרגל והביא שינויים רבים בהליך.
עורכי דין חדלות פירעון מעניקים סיוע לאלו הפותחים בהליך חדלות פירעון מול ההוצאה לפועל, עבור חובות בסכום נמוך, כהגדרתם בחוק, או חובות בסכום גבוה מול הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
עורך דין חדלות פרעון
עו“ד פשיטת רגל מעניק ללקוחותיו ייעוץ וליווי מלא החל משלב הבקשה ועד לסיום התהליך וקבלת צו הפטר. אך עוד לפני הפתיחה בהליך יש להתייעץ עם עורך הדין על מנת לבחון את השאלה האם זהו הצעד הנכון.
חדלות פירעון יחיד היא אינה פתרון קסם ולא בהכרח הצעד הנכון עבורכם. עורכי דין חדלות פירעון לוקחים בחשבון מכלול של גורמים על מנת לנתח את המקרה. גובה החובות הוא אחד הדברים שעורכי הדין לוקחים בחשבון, ישנו סכום מינימלי של חובות לפתיחה בהליך; אך גובה החובות הוא אינו השיקול היחידי.
מכיוון שהתהליך מביא איתו מגבלות שונות על החייב, וכולל גם הליך של כינוס נכסים לטובת קופת הנשייה, עורכי הדין רוצים לוודא שזהו ההליך המשתלם והרצוי עבור החייב. ישנם אמצעים אחרים להסדרת חובות כמו למשל פריסת תשלומים או איחוד תיקים. אך גם עבור מקרים קשים בהם נראה כי הליך פשיטת רגל הוא הפתרון היחידי, עדיין כדאי לנסות להגיע להסדר נושים.
כאשר פותחים בהליך חדלות פירעון יחיד, הציפייה של החייב היא לקבל צו הפטר, כלומר מחיקת החובות. זהו אחד התמריצים המרכזיים לפתיחה בהליך, אך ההליך מבקש גם להשיא את גביית החובות ולא למחוק חובות לפני שמוצו כל אפשרויות הגבייה. כאשר נשאלת השאלה האם כדאי להגיש בקשה לפתיחת הליכים, יש לוודא כי מדובר בחובות שניתן לקבל עליהם הפטר. בתור כלל, למעט נסיבות מיוחדות, לא ניתן צו הפטר חובות על חוב מזונות, קנסות וחוב שנוצר במרמה (כאשר החייב שותף למעשה המרמה) או שהשיג במרמה ויתור על החוב.
חדלות פירעון יחיד
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מפריד בין חובות בסכום נמוך לחובות בסכום גבוה. כאשר מדובר בחובות מסכום הנמוך מ סכום נמוך מ-153,152.17 ש“ח (נכון לשנת 2023), ניתן לנהל את ההליך ישירות מול ההוצאה לפועל. כאשר מדובר בחובות בסכום גבוה מזה, ההליך מתנהל מול הממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים ובית משפט השלום. את הבקשה עצמה תמיד מגישים אל הממונה על חדלות פירעון ובמידה ומדובר בחובות בסכום נמוך היא תופנה אל ההוצאה לפועל.
כפי שאמרנו, בטרם מגישים בקשה לפתיחה בהליך חדלות פירעון, חשוב לשקול היטב את הנושא באמצעות עורך דין חדלות פרעון. עורך הדין יבדוק האם ישנן אפשרויות הסדרי חובות אחרים; במידה והוחלט לפתוח בהליכי חדלות פירעון יש להגיש את הבקשה באמצעות הטופס המתאים ותשלום אגרה. שימו לב כי מדובר בטופס מורכב למדי הדורש פרטים רבים ואסמכתאות התומכות במידע שמילאתם בטופס. חשוב מאוד למלא אותו בעזרתו של עורך דין, כל טעות יכולה לגרום לעיכוב מיותר. וכמובן שחייבים לדווח אמת, אחרת הדבר עלול להפוך להגשת כתב אישום פלילי כנגדכם.
הגשת הבקשה אינה עוצרת את הליכי הגבייה נגד החייב, לכן עורכי דין חדלות פירעון נוהגים להגיש בקשת עיכוב הליכים בהוצאה לפועל בשלב הזה, עד אשר רשם ההוצאה לפועל יקבל את החלטתו בנושא.
רשם ההוצאה לפועל יבחן את הבקשה, אך הוא ינסה קודם כל להסדיר את החוב באמצעות הסדר נושים ולהימנע מפתיחת הליכים. במידה ולא הושג הסדר יינתן צו פתיחת הליכים. במידה וניתן הצו יעצרו כל הליכי הגבייה. יחדיו עם עצירת הליכי הגבייה יוטלו גם מגבלות על החייב: הגבלה על שימוש בכרטיסי חיוב, לקוח מוגבל בבנק, הגבלת הוצאת דרכון, צו עיכוב יציאה מהארץ והגבלה על הקמת חברה.
בשלב זה ימונה נאמן ויקבעו לחייב דמי מחייה. החייב יצטרך לשלם תשלומים חודשיים לטובת קופת הנשייה ולהגיש דוחות על הוצאות והכנסות לנאמן. זהו שלב הנמשך שנה ובמהלכו הנאמן מרכז את תביעות החוב של הנושים. הנאמן עורך חקירה מקיפה לגבי הוצאותיו והכנסותיו של החייב, במטרה לקבוע תכנית שיקום כלכלי. בין היתר הוא יבדוק אילו נכסים עומדים לרשותו של החייב ואותם ניתן לממש במסגרת ההליך.
על בסיס עבודתו של הנאמן יינתן צו שיקום כלכלי; זהו למעשה ההסדר הסופי המוגבל ל 3 שנים. כאן יקבעו התשלומים החודשיים והנכסים שימומשו. בסופו של התהליך, על יתרת החובות שלא ניתן לגבות יינתן הפטר חובות.
לכל אורך הדרך, על החייב לשתף פעולה עם הנאמן באופן מלא. יש לעמוד בכל התנאים ואין להסתיר מידע או נכסים. כל חוסר שיתוף פעולה עלול להביא להפסקת ההליך.
עורכי דין חדלות פירעון
אנו מתארים את ההליך בפשטות, אך הנושא מורכב למדי. הצורה הנכונה להתנהל היא בעזרתו של עורך דין חדלות פירעון. עורך הדין מביא איתו את כל הידע המשפטי והניסיון הדרוש על מנת לנהל את ההליך, או למצוא פתרון הסדר חובות אחר.
ענייני חדלות פירעון הם חלק מהנושאים המשפטיים בהם אנו מטפלים. אך בנוסף ניתן לקבל אצלנו שירותים בתחום המשפחה והדיור הציבורי. עו"ד אפרים קוליו, עורך דין לענייני דיור ציבורי, מטפל במגוון נושאים הקשורים לזכויות בדיור הציבורי, פינוי דיירים, ירושה ועוד.
הוראות הגעה למשרדינו בגוגל מפות