עורך דין הסדרי חובות הוא האיש שאליו עליכם לפנות כאשר החובות יוצאים משליטה, ואולי יפה שעה אחת קודם.
חובות הם דבר קשה להתמודדות, זוהי גם התמודדות כלכלית-משפטית, וגם התמודדות נפשית – והכל יחדיו זה כבר יותר מידי. הנושים לוחצים ומשתמשים בכלים משפטיים כמו פתיחת תיקי הוצאה לפועל, ואתם מוצאים את עצמכם מתמודדים עם דרישות תשלום, התראות לפני נקיטת הליכים, עיקולים, הגבלות על חשבון הבנק ועוד. הדברים הללו משפיעים על הפרט ועל המשפחה. הם גם מקשים עליכם להתפרנס, דבר ההופך את סגירת החובות למאתגרת עוד יותר – אז איך יוצאים מחובות?
הצעד הראשון הוא פניה אל עורך דין הוצאה לפועל. יש להציג בפני עורך הדין את המצב ולראות מהן אפשרויות הפעולה. עורך הדין יערוך ניתוח מקיף של המצב. הצעד הראשון הוא לקבל תמונת מצב לגבי היקף החובות; אנחנו רוצים לראות כמה אתם חייבים ולמי אתם חייבים. לעתים יש אפשרות להגיע להסדרים מול הנושים ולפעמים צריך לפעול באמצעות הכלים שמעמידה לרשותוכם ההוצאה לפועל, כמו למשל איחוד תיקים או פתיחת תיק פשיטת רגל. חשוב להבין למי אתם חייבים מכיוון שישנו הבדל בין חובות מזונות בהוצאה לפועל, חובות שהן תוצאה של ענישה וחובות מסוגים אחרים.
הדבר השני שצריך לעשות זה לבחון את יכולותיכם הכלכליות, זה מסייע לעורך הדין לבדוק מהם ההסדרים שניתן לעשות. למשל אם הולכים על הסדר נושים, עורך הדין צריך לדעת מהן היכולות הכלכליות שלכם על מנת להגיע להסדר שבו תוכלו לעמוד. יש לקחת בחשבון גם את הנכסים העומדים לרשותכם; אם תיכנסו ל הליך חדלות פירעון אתם צפויים לכינוס נכסים, אך גם כאן לא ניתן לקחת מכם כל נכס. ואולי תעדיפו למכור את הנכסים מבלי להגיע להליך פשיטת רגל.
ישנם שיקולים רבים שצריך לקחת בחשבון. עורך דין חובות מביא איתו את הידע המשפטי על כל ההליכים האפשריים בהוצאה לפועל, את ההכרות עם החוק ואת היכולת לנהל משא ומתן. יתר על כן, לא ניתן להתעלם מההשלכות הנפשיות של חובות בהוצאה לפועל וחובות לנושים, זה בהחלט פוגע גם ביכולת שיקול הדעת. יש צורך בהתבוננות אובייקטיבית חיצונית על מנת לראות את כל האפשרויות.
פתיחת תיק פשיטת רגל
המינוח הנכון היום הוא לא פתיחת תיק פשיטת רגל, אלא הליך חדלות פירעון. זהו הליך המתקיים לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, חוק המחליף את פקודת פשיטת הרגל. אחד הדברים שעלינו לבדוק הוא גובה החובות, חובות בסכום נמוך (עד 153,152 ש“ח) מאפשרים לכם לנהל את הליך חדלות הפירעון מול ההוצאה לפועל. במידה והסכום גבוה יש להגיש את הבקשה אל הממונה על חדלות פירעון.
במקרים רבים חייבים רואים לנגד עיניהם שני יתרונות חשובים שיש להליך. היתרון הראשון הוא שהוא מביא להקפאת הליכי הגבייה. והיתרון השני הוא שבסוף התהליך ניתן לקבל הפטר על יתרת החובות. אך המציאות לא כזו ורודה ויפה. העניינים הרבה יותר מורכבים, יש הרבה סייגים ועוד הרבה דברים בדרך. אך שלא צריך למהר לבצע פתיחת תיק פשיטת רגל. מוטב לבחון את הנושא עם עורך דין הסדרי חובות ולשקול את כל האלטרנטיבות.
מטרות הליך חדלות פירעון הן לסייע לשקם את החייב מבחינה כלכלית ולהשתלב מחדש בחיים הכלכליים בצורה תקינה, כמו גם למקסם את גביית החוב עבור הנושים. בדרך כלל ההליך נמשך 4 שנים ובמהלכן חלות הגבלות רבות על החייב. ההליך כולל שלושה שלבים עיקריים: שלב פתיחת ההליכים, תקופת הביניים ותקופת השיקום הכלכלי.
השלב הראשון הוא השלב של הגשת הבקשה. לא אכנס לעומקו רק אשים דגש על כמה נקודות מרכזיות: במסגרת טופס הבקשה יש להגיש מידע רב ומפורט על היקף ההכנסות והנכסים ,היקף ההוצאות והיקף החובות. יש לדווח על כל הליכי ההוצאה לפועל והתיקים המשפטיים המתקיימים. כמו כן סעיף ז’ בטופס דורש הגשת תצהיר הסתבכות. זהו תצהיר אישי ומאומת על ידי עורך דין, בו אתם מסבירים את נסיבות ההסתבכות בחובות. לתצהיר זה משקל רב בהחלטה, אם החובות לא נוצרו בתום לב אלא תוצאה של הונאה החוק לא נועד לאפשר לכם מוצא קל מחובות. כמו כן יש לחתום על ויתור סודיות וכתב התחייבות המבטא את המחויבות שלכם להליך. במידה והבקשה התקבלה מתחילה תקופת הביניים.
השלב השני הוא תקופת הביניים הנמשכת כשנה. בשלב זה נאמן יבצע חקירה לגבי כל החובות, ההכנסות והנכסים העומדים לרשותכם. שימו לב שעליכם לשתף פעולה וכל ניסיון להסתיר מידע עלול להסתיים בהגשת כתב אישום פלילי. בתקופה זו הנושים גם מגישים תביעות חוב לנאמן על התיק והוא קובע אילו תביעות הן מוצדקות. במקביל יחולו עליכם מגבלות שונות, חובת הגשת דוחות חודשיים וצו תשלומים חודשי. לקראת סוף התקופה הנאמן מגיש ”דוח ממצאי בדיקה“ הסוקר את כל ההיבטים של תיק פשיטת הרגל.
השלב השלישי הוא השלב שבו ניתן צו לשיקום כלכלי. על סמך ממצאי הבדיקה תגובש תכנית לשיקום כלכלי. אם לא קיבלתם הפטר לאלתר, תחל תקופת שיקום של 3 שנים. במהלך התקופה תמשיכו לשלם תשלומים חודשיים ויתבצע הליך של מימוש הנכסים. בסוף התקופה יחולקו הכספים בקופת הנשייה לנושים, על פי עקרונות החלוקה הקבועים בחוק. כמו כן יכולו עליכם הגבלות שונות כמו צו עיכוב יציאה מהארץ והגבלות על שימוש בכרטיסי חיוב.
עורך דין הסדרי חובות
פתיחת תיק פשיטת רגל היא אחת האפשרויות, אך עלינו לוודא כי זו היא האפשרות המתאימה ביותר למקרה שלכם. עורך הדין המכיר היטב את כל האפשרויות והשלכותיהן המשפטיות יכול להמליץ על דרך הפעולה האופטימלית. במידה והוחלט על חדלות פירעון, או הליך אחר, עורך הדין יעניק לכם את כל הסיוע המשפטי. בעזרתו תוכלו להתנהל ביעילות ולצאת מהחובות בדרך הטובה ביותר. אם הסתבכתם בחובות כבדים, כל הליך צפוי להיות קשה ומכביד, אך עורך הדין ילחם למען קבלת ההסדר הטוב ביותר.
עורך דין הוצאה לפועל גם בפייסבוק.