ביטול הענקה חדלות פירעון | סעיף 220 לחוק חדלות פירעון | ביטול הענקה חוק חדלות פירעון
הליך חדלות פירעון נועד לאפשר לחייב להשתקם כלכלית תוך שמירה על זכויות הנושים לקבל חלק מהחובות המגיעים להם. ההליך אמור להתנהל בשקיפות ותום לב, אך על מנת להבטיח זאת לפעמים יש לבחון צעדים שבהם נקט החייב עוד לפני הכניסה להליך, ואף לבטלן!
אחת הסוגיות הרגישות ביותר בתהליך זה היא ביטול הענקה חדלות פירעון – פעולה שבה חייב מעביר נכס, זכות או כסף ללא תמורה הולמת. פעולה שכזו מייד מעלה חשש כי היה בה ניסיון להבריח נכסים ולהקשות על הנושים לגבות את החוב. פעולות כאלה עלולות לפגוע קשות ביכולת של הנושים לקבל את המגיע להם, ולכן החוק הישראלי, באמצעות סעיף 220 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018, מסדיר את האפשרות לבטל הענקות כאלה ולהשיב את הנכסים לקופת הנשייה.
זה היה רק הסבר שטחי, המשיכו לקרוא ונסביר הכל על ביטול הענקה חוק חדלות פירעון, וכיצד החוק מגן על הנושים. כמו כן ננסה לספק לכם כלים להתמודד עם המצב בו ישנו חשש כי החייב העלים נכסים.
לייעוץ אישי מהרו לפנות אל עורך דין אפרים קוליו.
סעיף 220 לחוק חדלות פירעון
מהי הענקה לפי סעיף 220 לחוק חדלות פירעון?
הענקה היא פעולה חד-צדדית שבה חייב מעביר נכס, זכות או כסף לצד שלישי, מבלי לקבל תמורה הולמת ומלאה בתמורה. למשל אם אדם העביר רכב או דירה לצד שלישי, ללא שום תמורה, הדבר מייד מעורר חשד.
פעולה כזו עלולה להיחשב כניסיון להבריח נכסים, במיוחד אם היא בוצעה בסמוך לפתיחת הליך חדלות פירעון. דוגמאות נפוצות כוללות מקרים של העברת דירה על שם קרוב משפחה ללא תשלום, ויתור על חוב (במקרה שיש מישהו שחייב כסף לאדם שנמצא בהליך חדלות פירעון, או מתן מתנה כספית משמעותית זמן קצר לפני הגשת הבקשה להליך.
במילים פשוטות, כל פעולה שמפחיתה את היקף הנכסים הזמינים לחייב, ללא הצדקה כלכלית ברורה, עלולה להיחשב כהענקה פסולה לפי החוק. גם אם קיבל תמורה, אך היא אינה הולמת את הערך האמתי, הדבר פסול – למשל רכב יקר שנמכר במחיר נמוך ולא סביר.
הנושים הם אלו הנפגעים מהחובות, וכאשר החייב מפזר את נכסיו בצורה שכזו, הוא בעצם מונע מהם חלוקה הוגנת של נכסיו. ומסיבה זו סעיף 220 לחוק חדלות פירעון מעניק לבית המשפט או הממונה על חדלות פירעון את הסמכות לבטל את ההענקה ולהשיב את הנכס לקופת הנשייה.
ביטול הענקה חוק חדלות פירעון
מתי ניתן לבטל הענקה?
ביטול הענקה חדלות פירעון מתבצע על פי סעיף 220 לחוק חדלות פירעון, כאשר הסמכות לקבל את ההחלטה נתונה לבית המשפט או הממונה על חדלות פירעון.
החוק קובע את התנאים שצריכים להתקיים על מנת להצדיק ביטול הענקה:
ראשית, הפעולה בוצעה ללא תמורה הולמת, כלומר תמורת סכום נמוך משמעותית משווי השוק של הנכס. הזכרתי קודם את דוגמת הרכב שנמכר במחיר מגוחך, אך זוהי יכולה להיות גם דירה או כל נכס אחר. למשל אם בבעלותו של החייב דירה שעל פי הערכות השמאי שווייה מיליון וחצי שקלים, והיא נמכרה תמורת 100 אלף שקלים, החשד הוא טבעי.
שנית, יש לבחון את המועד בו התבצעה הפעולה. החוק עושה הבחנה בין 3 תקופות:
הענקה שבוצעה בשנתיים שלפני ההליך – במקרים אלו בדרך כלל מתבצע ביטול ללא צורך בהוכחת הכוונה למרמה.
הענקה שבוצעה בין שנתיים לארבע שנים לפני ההליך, במיוחד כאשר היא נעשתה לקרוב משפחה, נדרשת הוכחה שהחייב היא בחדלות פירעון בעת ההעברה או שההעברה גרמה לחדלות פירעון.
הענקה שבוצעה עד שבע שנים לפני ההליך ניתן לבטל, אך רק במקרים חריגים בהם ניתן להוכיח כי הייתה כוונת מרמה.
והתנאי השלישי הוא חדלות פירעון, כלומר יש לראות כי החייב היה במצב של חדלות פירעון או שפעולת ההענקה היא זו שגרמה למצב חדלות הפירעון.
תקופת ביצוע ההענקה | תנאי מרכזי לביטול | נדרש להוכיח כוונה להונות? | דוגמה אופיינית |
---|---|---|---|
עד שנתיים לפני פתיחת ההליך | לא ניתנה תמורה הולמת | לא | העברת דירה ללא תשלום לאח |
שנתיים עד ארבע שנים | פעולה לקרוב + חדלות פירעון | לפעמים כן | מכירת רכב לקרוב במחיר נמוך |
עד שבע שנים (חריגים) | נדרשת הוכחה לכוונת תרמית | כן | ניסיון מוסווה להבריח נכס מהנושים |
ביטול הענקה חדלות פירעון
מי יכול לבקש ביטול הענקה?
הסמכות לבקש ביטול הענקה נתונה למספר גורמים. הנאמן שמונה לניהול ההליך הוא בדרך כלל הראשון לזהות הענקות חשודות, זהו אחד הדברים שעליו לבדוק. ובמידה ומצא כי הייתה הענקה, הוא רשאי להגיש בקשה לבית המשפט לצורך ביטולה. גם הממונה על חדלות פירעון יכול ליזום בקשה כזו.
ומה לגבי הנושים? כאשר נושה מזהה כי החייב העביר נכס שיכול לשוב לקופת הנשייה הוא רשאי להגיש בקשת ביטול הענקה חדלות פירעון. עליו לצרף את פרטי המקרה למשל מועד ההעברה, שווי הנכס, התמורה וזהות המקבל. בדרך כלל יש צורך בסיוע משפטי על מנת לאסוף את המידע.
בית המשפט בוחן את הנסיבות והראיות, אל מול התנאים לביטול. כמו כן בית המשפט בוחן את הנושא במשמעותו הרחבה והוא יבחן את ההשפעה על כלל הצדדים.
האם כל הענקה ניתנת לביטול?
לא כל הענקה ניתנת לביטול, והחוק קובע מספר חריגים שבהם בית המשפט עשוי שלא לאשר את הביטול. לדוגמה, הענקה שבוצעה בתום לב ובתמורה מלאה, המהווה לפחות 85% משווי השוק של הנכס, לא תבוטל. כך גם העברות שבוצעו במסגרת הסכם גירושין שאושר על ידי בית משפט, שכן אלה נחשבות כחלק מהסדר משפטי תקף. בנוסף, מתנות קטנות או רגילות, שתואמות את אורח החיים הסביר של החייב, כגון מתנת יום הולדת סמלית, לא ייחשבו כהענקות פסולות. במקרים מסוימים, נטל ההוכחה עובר למקבל ההענקה, שצריך להראות שהפעולה בוצעה בתום לב ולא נועדה להבריח נכסים.
ביטול הענקה חוק חדלות פירעון – מה קורה לאחר ביטול הענקה?
כאשר בית המשפט מאשר את ביטול ההענקה, לא בהכרח תתבצע השבה של הנכס עצמו, במקרים רבים המקבל יתבקש לשלם את שווי הנכס בכסף. אם בית המשפט מצא לנכון לבטל הענקה, בעצם הדבר מעיד על חוסר תום לב של החייב – והדבר יקשה עליו לקבל צו הפטר. ואם הוכח כי הפעולה בוצעה מתוך כוונה למרמה, תיתכן ותפתח חקירה פלילית כנגד החייב. כלומר פוטנציאל ההסתבכות הוא לא רק במישור הכלכלי.
טיפים חשובים בנושא ביטול הענקה בהליכי חדלות פירעון
- אל תעבירו נכסים לפני פתיחת הליך – בלי ייעוץ משפטי. גם אם הכוונה טובה, פעולה לא נכונה תיתפס כהענקה פסולה.
- שמרו תיעוד מלא על כל פעולה שבוצעה – קבלות, הסכמים, שומות שווי – יוכלו להוכיח שהתמורה הייתה הוגנת.
- נושים? שימו לב להעברות חריגות שביצע החייב – אל תהססו לפנות לעורך דין ולבקש בדיקת הענקה חשודה.
- מקבלי הענקה? ייתכן שתצטרכו להחזיר את הנכס או לשלם את ערכו – במיוחד אם קיבלתם נכס מקרוב משפחה לפני הליך.
- לא כל הענקה פסולה – אך נטל ההוכחה לעיתים עובר אליכם. מוכנות מראש ועדויות לתום לב עשויות למנוע ביטול.
- היזהרו מ"מכירה" במחיר נמוך מדי – החוק אינו מכיר בכך כמכירה אלא כהענקה חלקית, שתבוטל.
מתי כדאי לפנות לעורך דין?
ביטול הענקה חדלות פירעון הוא סוגיה משפטית בעלת מורכבות בפני עצמה. כאשר נושה חושד שהייתה הענקה שנועדה להפחית את נכסי החייב, מוטב לו לפנות לייעוץ משפטי. יש צורך להציג בפני ביץ המשפט את הראיות המוכיחות זאת.
לסיכום, ביטול הענקה לפי סעיף 220 לחוק חדלות פירעון הוא כלי משפטי עוצמתי, ולא במקרה הוא חלק בחוק חדלות פירעון החדש אשר מטרתו גם לאזן בין האינטרסים של הנושים לאלו של החייב. ללא כלי זה, היה נפתח כאן ערוץ לניצול לרעה של החוק.
עורך דין הוצאה לפועל וחדלות פירעון אפרים קוליו, מזמין אתכם לפנות למשרדו לייעוץ ראשוני ללא התחייבות. בין אם אתם מתלבטים לגבי העברת נכס, מתמודדים עם דרישה להחזיר נכס, או מבקשים להגן על זכויותיכם כנושים, אנו כאן כדי ללוות אתכם בכל שלב. אל תתנו להחלטות שגויות לסכן את עתידכם הכלכלי – פנו אלינו עוד היום, והבטיחו טיפול משפטי מקצועי ויעיל.
שאלות ותשובות
- האם כל העברה שביצע החייב לפני ההליך תבוטל?
לא. החוק מבחין בין הענקה לבין עסקה לגיטימית. אם ניתנה תמורה הוגנת והפעולה בוצעה בתום לב – היא לא תבוטל. - מה ייחשב לתמורה לא הולמת?
תמורה שהיא נמוכה באופן משמעותי מערך השוק – לדוגמה, מכירת רכב ב־10% מערכו, או העברת דירה ללא כל תשלום. - האם רק נכסים גדולים נבחנים?
לא בהכרח. גם מתנות כספיות גדולות או ויתור על חוב משמעותי יכולים להיחשב כהענקה. - האם נושה יכול לדרוש ביטול הענקה?
כן. גם נושה רשאי להגיש בקשה לביטול הענקה אם יש בידו מידע וראיות על פעולה פסולה שביצע החייב. - האם ביטול הענקה יפגע בזכות החייב לקבל הפטר?
ייתכן. פעולה שנעשתה שלא בתום לב עשויה להשפיע על החלטת בית המשפט לגבי הפטר חובות.
ביטול הענקה חדלות פירעון | סעיף 220 לחוק חדלות פירעון | ביטול הענקה חוק חדלות פירעון