הפטר חובות

הפטר חובות פירושו מחיקת חובות. כמובן שאף אחד לא ממהר למחוק לכם את החובות סתם כך, הדבר מורכב. הפטר ניתן במסגרת הליך חדלות פירעון. זהו ההליך הידוע בתור פשיטת רגל, במהלכו מתבצע כינוס נכסים וצו תשלומים על מנת למקסם את גביית החוב. אך בסופו של ההליך, במידה וישנם חובות שלא ניתן לגבות אותם (ובתנאי שהחייב עמד בכל התנאים), יינתן הפטר חובות.

בעבר היה קיים גם הליך של בקשת הפטר בהוצאה לפועל עבור חייב מוגבל באמצעים. כיום הסדר זה בוטל, וכל הפטרי החובות מתבצעים במסגרת הליכי חדלות פירעון. הם יכולים להיות בהוצאה לפועל, כאשר מדובר בחובות בסכום נמוך, או מול הממונה על חדלות פירעון כאשר מדובר על חובות בסכום גבוה.

בקשת הפטר בהוצאה לפועל
הליך חדלות פירעון

בשביל להבין את הפטר החובות, חשוב לתת את הרקע ולהסביר מהו הליך חדלות פירעון.
הליך חדלות פירעון מאפשר לחייבים, שסכום החובות שצברו גדול מסך ההכנסות והנכסים שעומדים לרשותם, להיכנס להליך של הסדרת החובות. להליך ישנם כמה שלבים, ובמסגרתו מתבצעת הקפאה של הליכי הגבייה, נקבע צו תשלומים חודשי ומתבצע הליך של כינוס נכסים. ההליך כמובן ארוך ומורכב, אנו רק מציגים אותו בפשטות.

חשוב גם להגיד שזו אינו ההליך המתאים לכל מקרה, ולכן כדאי להתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל. לצורך העניין ישנם כלים אחרים להסדרת החובות כמו פריסת החוב לתשלומים, איחוד תיקים או הסדר נושים (שגם יכול לכלול מחיקה חלקית של החובות במידה והנושים יסכימו).
במהלך התקופה הנמשכת כארבע שנים יוטלו מגבלות שונות על החייב. בין המגבלות ישנו איסור חברות או הקמת תאגיד, וצו עיכוב יציאה מהארץ.

הפטר חובות

במצב האידאלי, החייב יקבל בסוף ההליך הפטר, שמשמעותו מחיקה של החובות. חשוב לציין שהדבר דורש עמידה בכל תנאי ההסדר. לאחר קבלת ההפטר, שום נושה לא יוכל לתבוע את החובות שנמחקו. אבל שלא תבינו לא נכון, החוק ממש לא בא לעזור לחייבים להתחמק מתשלום החוב. זהו הליך המיועד למי שצבר חובות בתום לב. וההפטר ניתן רק לאחר שבאמת מוצו כל הליכי הגבייה. אם תנסו להעלים נכסים, לתת מתנות או כל מיני צעדים על מנת להקטין את הנכסים שלכם, הדבר צפוי לגרום לא רק להפסקת ההליך, אלא גם להגשת כתב אישום פלילי.
יתר על כן עליכם לדעת כי הפטר אינו חל על כל סוגי החובות. את החובות הבאים תדרשו לשלם גם במידה וקיבלתם צו הפטר:

  1. חוב קנסות – כל חוב שמקורו בקנס, כמו למשל משרד ממשלתי או רשות מקומית, אינו בר הפטר.
  2. חוב מזונות – הפטר החובות אינו חל על חובות מזונות.
  3. חוב שנוצר במרמה – במידה והחוב נוצר בעקבות מעשה מרמה, ההפטר לא יחול על חוב זה.
  4. דמי נזק בלתי קצובים – במידה ומתנהל כנגדכם הליך משפטי של תביעת נזיקין, ובית המשפט טרם קבע את גודל החוב.
  5. משכנתא – חוב הנובע מהלוואת המשכנתא.

בתור כלל לא ניתן לקבל הפטר על חובות מסוג זה. אך תמיד ישנם מקרים חריגים בהם בית המשפט עשוי לקבל החלטה אחרת.
בנוסף למה שכבר נאמר, רשם ההוצאה לפועל או בית המשפט לוקחים בחשבון שיקולים נוספים המשפיעים על החלטתם, להלן כמה דוגמאות:

  • כאשר מתן הפטר יפגע בצורה משמעותית בנושה אחד או יותר. כאן בוחנים את גובה החוב לנושה, כמו גם מצבו הכלכלי של הנושא.
  • כאשר החוב לנושה אחד הוא מעל 400,000 ש“ח.
  • כאשר החייב כבר הוכרז בעבר (במהלך 5 השנים האחרונות) כפושט רגל.
  • החייב התנהל בחוסר תום לב ומתוך ניסיון לניצול לרעה של הדין. גם מקרים בהם בית המשפט יראה כי אורח חיים של החייב אינו תואם את מצבו הכלכלי יכולים להיחשב כניצול לרעה.
  • החייב לא מספק הסבר מניח את הדעת לגבי היווצרות החוב וכו‘.

סוגי הפטר

ישנם שלושה סוגי הפטר שניתן לקבל : הפטר חלוט, הפטר מותנה והפטר חלקי.

הפטר חלוט – הפטר חלוט הוא השאיפה של כל חייב. זוהי מחיקה של כל החובות. הפטר זה באמת מאפשר לחייב לפתוח דף חדש בחייו.
הפטר מותנה – לעתים בית המשפט מחליט להתנות את ההפטר בהשלמת הליך אחר, כמו המשך תשלומים לנושים.
הפטר חלקי – המשמעות היא הפטר רק מחלק מהחובות. הסיבה לכך יכולה להיות כאשר מתגלה כי בחלק מחובותיו החייב לא נהג בתום לב. אך הפטר חלקי הוא יותר תאורטי מאשר מעשי. בפועל כאשר השופטים רואים כי החייב נהג בחוסר תום לב הם נוהגים לבטל את ההפטר ולא להעניק הפטר חלקי.

ישנו עוד מושג שכדאי להכיר והוא הפטר לאלתר. זהו הפטר שניתן מייד לאחר ההכרזה על חדלות פירעון, וזאת מבלי שהחייב פרע באופן חלקי את חובותיו. הפטר לאלתר ניתן כאשר לחייב אין נכסים הניתנים למימוש, ואין בהליך תועלת.

הפטר חובות

בקשת הפטר בהוצאה לפועל

באופן עקרוני, על פי ההנחיות, צריכות לחלוף לפחות 4 שנים מיום מתן הצו לפתיחת הליכים ועד להגשת בקשת הפטר. אך למרות זאת עומדת לחייב הזכות לפנות לבית המשפט ולבקש הפטר חובות בכל שלב של ההליך. בין השיקולים של בית המשפט ניתן להזכיר גם את מצבו הבריאותי של החייב, תום הלב ושיתוף העולה בהליך. גם זהות הנושים והנזק שייגרם להם נלקחת בחשבון.

מתמודדים עם חובות?

עורך דין מחיקת חובות יכול לסייע לכם לצאת מהחובות. זה דורש מחויבות שלכם להליך, ובוודאי הצטמצמות בהוצאות. עורך הדין יבחן את מצבכם הכלכלי ויסייע לכם לגבש הסדר, בין אם זה הליך חדלות פירעון או פתרון אחר.

במשרדינו תוכלו לקבל את כל השירותים המשפטיים להסדרת חובות, כמו גם שירותים משפטיים נוספים הכוללים עורך דין לענייני דיור ציבורי ודיני משפחה.

עקבו אחרינו גם בפייסבוק.

עורך דין הוצאה לפועל אפרים קוליו

עו"ד אפרים קוליו

המשרד מנוהל על ידי עורך דין – אפרים קוליו אשר סיים את לימודי המשפטים בהצטיינות והינו בעל תואר שני במשפטים (LL.M), מאוניברסיטת בר אילן. נמשרד מתמחה בתחומי המשפט האזרחי – מסחרי, תביעות כספיות, הסדרי חובות, הוצאה לפועל וחדלות פירעון (פשיטת רגל). ובתחום דיני משפחה וירושה. למשרד ניסיון רב במתן פתרונות יצירתיים בתחומים בהם הוא עוסק תוך תשומת לב לפרטים הקטנים. המשרד חרט על דגלו מתן שירות וטיפול אישי לכל לקוח, פרטי או עסקי, ללא פשרות ותוך עמידה עיקשת עד לתוצאה המיוחלת.

5/5
יצירת קשר

מאמרים

יצירת קשר
WhatsApp chat
נקלעתם לחובות?
הפחתת עד 90% מהחוב.
שכר הטרחה מבוסס הצלחה.
תשלום רק לאחר מחיקת החוב!

מגיעה לך שיחת ייעוץ חינם להתאמת פתרון בול בשבילך!

דילוג לתוכן