הסדר נושים בחדלות פירעון פותח את הדלת להסדר ישירות עם הנושים, ובכך בעצם מבטל את הליך חדלות הפירעון. כלומר על בסיס משא ומתן והסכמות משותפות בין החייב לבין הנושים ניתן להגיע להסדר. שילוב של רצון טוב עם אינטרסים כלכליים יכול להביא את כולם להסכים להסדר שכזה. הסדר נושים כפוף לאישור בית המשפט ויש לו תוקף של פסק דין. בקשה להסדר נושים ניתן להגיש בכל שלב, לפני מתן הצו לפתיחת הליכים וגם אחריו.
למעשה במסגרת הליכי חדלות פירעון, ישנו ניסיון יזום של ההוצאה לפועל להגיע להסדר נושים בטרם ניתן הצו לפתיחת הליכים. אנו מדגישים שבכל הנוגע להליכי חדלות פירעון, תמיד חשוב להיעזר בייעוץ משפטי – עורך דין הוצאה לפועל וחדלות פירעון.
היתרונות של הסדר נושים
- הימנעות מפשיטת רגל – היתרון המרכז של הסדר נושים בחדלות פירעון הוא הימנעות מהליך חדלות פירעון. מדובר בהליך ארוך הנמשך כ 4 שנים. זהו נטל גם על החייב וגם על הנושים. מבחינת החייב מדובר בתקופה ארוכה בה הוא יידרש לשלם תשלומים חודשיים ויוטלו עליו מגבלות שונות. ומבחינת הנושים, הם לא יזכו לראות שקל בכל תקופת הזמן הזו. התשלומים לא יגיעו לידיהם של הנושים אלא לקופת נשייה שתחולק בסוף ההליך. כך שלשני הצדדים ישנו אינטרס להגיע להסדר אחר. במסגרת הסדר נושים הם יכולים לקבל את התשלומים באופן ישיר.
- הימנעות ממגבלות כלכליות – הליך חדלות פירעון מטיל על החייב מגבלות שונות, ובמידה רבה מותיר עליו כתם לשנים ארוכות. גם כאשר ההליך יסתיים, עדיין יפגע דירוג האשראי שלו וזה יפגע באפשרויות הפיננסיות שעומדות לרשותו. הסדר נושים פותח את הדלת להסדר ללא מגבלות.
- ההסדר מחייב את כל הנושים – הנושים צריכים לערוך הצבעה על אישור הסכם הנושים. ההצבעה צריכה להתבצע ברוב של אלו המחזיקים ב 75% מסך תביעות החוב לפחות (שלצורך העניין זה יכול להיות נושה אחד ברבים מהמקרים), והיא מחייבת גם את אלו שהתנגדו.
- ניתן להגיש בקשה להסדר נושים בכל שלב – זהו יתרון שעשוי להיות משמעותי במקרים מסוימים. גם לאחר שהחל התהליך (חדלות פירעון) ונקבע צו תשלומים חודשי, בכל שלב ניתן לפנות לבית המשפט ולהציע הסדר חוב. זוהי יכולה להיות אלטרנטיבה עבור פירעון מוקדם של תוכנית פירעון.
בקשה להסדר נושים
על החייב, באמצעות עורך דינו, להגיש בקשה למזכירות בית המשפט. במקביל יש להגיש העתק אל הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים.
בית המשפט יבחן את הבקשה ויחליט האם לדחות אותה או האם להעבירה לאישור הנשים. במידה ובית המשפט בוחר להעביר אותה לאישור הנושים, זה נעשה בצורה מסודרת. בית המשפט ימנה גורם מקצועי בתקן של ”מנהל הסדר“. והוא אחראי על ניהול כל ההליך בין הנושים לבין החייב.
לאחר הגשת בקשה להסדר נושים, אל הנושים תישלח הודעה והם יוזמנו לפגישה. זוהי פגישה בין החייב לבין הנושים ונציגיהם המשפטיים. בטרם הפגישה על הנושים להגיש את תביעות החוב, ומנהל ההסדר יבחן את הבקשות ויקבע מי מהנושים הוא בעל זכות הצבעה.
מנהל ההסדר יקיים ישיבות בהתאם לסוג החובות וסוג הנושים, כלומר תיתכן יותר מפגישה אחת. מטרת הפגישות תהיה לנסח הצעה להסדר החובות. ההצעה דורשת את אישור הנושים על פי התנאים הבאים:
- כאשר רוב הנושים שהצביעו באותה הישיבה הביעו תמיכה בהצעת ההסדר.
- כאשר המצביעים שתמכו בהצעה, מהווים יחדיו לפחות 75% מכלל החובות באותה ההצבעה.
במידה וההצעה אושרה על ידי הנושים, היא עדיין דורשת את אישור בית המשפט. מנהל ההסדר ישלח את פרוטוקול הישיבה לבית המשפט אשר ינהל דיון בנושא. במידה ובית המשפט אישר, ההסדר יקבל תוקף של פסק דין ועל החייב לעמוד בו.
לאחר שמולאו כל תנאי ההסדר, מנהל ההסדר יודיע לבית המשפט כי החייב עמד בתנאי ההסדר.
הסדר נושים בחדלות פירעון
כאשר מדובר בחובות בסכום נמוך, מתחת ל 150 אלף ש“ח, אלו הם הליכי חדלות פירעון בהוצאה לפועל. במסגרת הליכים חלה על החייב והנושים חובה לנסות להגיע להסדר. אמנם לא ניתן לחייב אף צד להגיע להסכמות, אך נדרש מהם להשתתף בישיבה בה יתבצע ניסיון להגיע להסדר בטרם יינתן צו לפתיחת הליכים. רשם ההוצאה לפועל צריך לאשר את ההסכם.
על מנת לא להפלות אף נושה, יתבצע הליך של איחוד תיקים.
עורך דין חדלות פירעון
כאשר מסתבכים בחובות, הצעד הראשון הוא לפנות אל עורך דין הסדרי חובות. הסדר נושים בחדלות פירעון הוא אחת האפשרויות העומדות בפניכם, אך ישנם גם הליכים אחרים עליהם עורך הדין יכול להמליץ. צריך לבחון מה מתאים עבור המקרה הספציפי שלכם.
בכל הנוגע להסדרי נושים, חשוב מאוד שעורך דין להסדרי חובות ינהל משא ומתן. הוא יודע לנתח כל הצעה, לאור האלטרנטיבות, ולהמליץ לכם האם כדאי לחתום על הסדר הנושים או שעדיף לכם להמשיך לצעוד במסלול חדלות הפירעון.
משרדינו עומד לשירותכם במגוון נושאים הקשורים להסדרי חובות, חדלות פירעון, עורך דין לענייני דיור ציבורי ועוד. הקליקו כאן להצטרפות לקבוצת הפייסבוק –הוצאה לפועל – שאלות ותשובות
הסדר נושים בחדלות פירעון | בקשה להסדר נושים