פירוק חברה חדלת פירעון נעשה על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, זהו אותו החוק התקף לגבי חדלות פירעון של חייב יחיד. אך למרות זאת ישנם הבדלים גדולים בין אופן ההתנהלות של חברה חדלת פירעון למקרה של אדם פרטי. למעשה ישנו גם הבדל משמעותי בתוצאות.
כאשר מדובר בחברה בע״מ, יתכנו שני מצבים: הראשון הוא שיקום החברה, והשניה הוא פירוק חברה לפי חוק חדלות פירעון.
לפני הכל אולי כדאי להדגיש מהו מצב של חדלות פירעון. על פי ההגדרה (המופיעה בחוק) חברה נחשבת לחדלת פירעון כאשר אינה יכולה לשלם את חובותיה במועד או בהתחייבויותיה הכספיות עולות על סך נכסיה. למעשה חברה יכולה להיכנס להליך בשביל למנוע את מצב חדלות הפירעון, וכך ישנו סיכוי גדול יותר שיהיה ניתן לשקם את החברה.
חברה חדלת פרעון
ההחלטה לגבי פירוק חברה חדלת פירעון או שיקום כלכלי נתונה לבית המשפט.
כבר בעת הגשת הבקשה להכרזה על חדלות פירעון, ניתן להציע שיקום או פירוק של החברה. ואם מציעים שיקום, יש להציע גם תכנית כללית לשיקום החברה.
בית המשפט יצטרך לבחון את מצב החברה, וגם להקשיב לצדדים הכוללים את נציגי החברה, הנושים, העובדים ואולי גם צדדים נוספים כמו הממונה על חדלות פירעון או היועץ המשפטי לממשלה.
בית המשפט צריך לקחת בחשבון את כל השיקולים והאינטרסים של הצדדים, וגם טובת הציבור. לא נרחיב עוד בנושא של שיקום חברה בחדלות פירעון, נתמקד בנושא של פירוק חברה לפי חוק חדלות פירעון.
פירוק חברה חדלת פירעון
ההליך מתחיל בהגשת בקשה לפתיחת הליכים. במקרה של חברה חדלת פרעון את הבקשה יכולה להגיש החברה, אחד הנושים או היועץ המשפטי לממשלה. למעשה הדבר נכון גם במקרה של חדלות פירעון של יחיד. אך אחד ההבדלים הוא שבמקרה של פשיטת רגל חברה בע״מ הבקשה מוגשת אל בית המשפט המחוזי.
במידה ומתקיימים כל התנאים לפירוק החברה, בית המשפט יתן צו פירוק וימנה נאמן לפיקוח על הליך הפירוק. המטרה של הנאמן היא לממש את נכסי החברה, ולחלק את הכספים לנושים. אופן החלוקה נעשה לפי סדרי עדיפויות הקבועים בחוק. על הנושים להגיש את תביעת החוב לנאמן.
עם תחילת ההליך יוקפאו ההליכים המתנהלים נגד החברה. הכוונה להליכי גבייה שונים שהנושים הפעילו כנגד החברה.
תהליך הפירוק עשוי לקחת זמן, זה תלוי בנסיבות. ובסופו של דבר לאחר מימוש הנכסים וחלוקת הכספים לנושים, בית המשפט יכריז על חיסול החברה.
זכויות עובדים בעת פירוק חברה
אחת הסוגיות החשובות בעת פירוק חברה הוא ההגנה על זכויות של עובדים. אם החברה חדלת פירעון, אנו עשויים לראות מקרים בהם ישנו שכר עבודה שלא שולם, ועוד זכויות סוציאליות. ולכן לצורך העניין גם העובדים הם נושים של החברה.
אם מדובר בחברה שיש בה ועד עובדים, בדרך כלל הם יודעים להתנהל ולפנות אל עורך דין חדלות פירעון אשר ילחם על זכויותיהם. הבעיה היא בדרך כלל בעסקים קטנים שבהם אין ארגון עובדים, ועל העובדים להתאחד ולפעול במהירות.
הזכויות המגיעות לעובדים הם שכר עבודה שלא שולם ,פיצוי פיטורים, דמי הבראה, פדיון חופשה והפרשות לפנסיה.
ציינו בתחילה כי הכספים מחולקים לפי העקרונות הקבועים בחוק, מהבחינה הזו לעובדים יש זכות קדימות בתשלומים על פני הנושים האחרים.
כמה זמן לוקח פירוק חברה חדלת פירעון
ישנן חברות של 5 עובדים, וישנן חברות של 3000 עובדים. ישנן חברות מקומיות, וחברות בינלאומיות, ולכן ברור כי משך ההליך משתנה.
זה מושפע לא רק ממורכבות החברה אלא גם מסוגיות נוספות כמו מספר הנושים, היקף החובות, היקף הנכסים והליכים משפטיים נוספים המתנהלים נגד החברה.
וישנם עוד גורמים נוספים כמו הנכונות של הצדדים להגיע להסכמות, או מנגד ערעורים לבית המשפט, חקירות פליליות וכו.
פירוק חברה לפי חוק חדלות פירעון
פירוק חברה לפי חוק חדלות פירעון מחייב עורך דין בעל ניסיון בתחום זה. זהו הליך משפטי; הליך בו גם נציגי החברה יצטרכו ייצוג משפטי, וגם הנושים והעובדים.
ישנן בעיות רבות העלולות לצוץ ויש צורך בעורך דין המכיר את החוק והתקדימים המשפטיים. יתכן צורך בבקשות שונות, לתחילת ההליך ובמהלכו. ישנו צורך בניהול משא ומתן בין החברה לנושים, להילחם על זכויות עובדים ובאופן כללי לגבש אסטרטגיה משפטית.
משרד עורכי דין אפרים קוליו הוא בעל ניסיון וקבלות בתחום של פירוק חברות. למשרדינו התמחות בתחומי המשפט האזרחי והמסחרי, לרבות נושאי חדלות פירעון, וזאת לצד כ 15 שנות ניסיון משפטי.
אצלנו כל לקוח מקבל טיפול אישי. אנו מנתחים את מצב החברה והסיטואציה הייחודית ורוקמים אסטרטגיה לפירוק החברה, או מימוש הזכויות של הנושים.
עורך דין הוצאה לפועל וחדלות פירעון – בקישור זה תוכלו למצוא את כתובת המשרד על המפה בשביל הוויז.