הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הם הליכים משפטיים אשר נועדו לסייע ליחידים (או חברות) אשר סך חובותיהם גובר על סך הנכסים וההכנסות שיש להם.
בעבר הליכים אלו התבצעו במסגרת פקודת פשיטת הרגל או פקודת החברות (במקרה של תאגידים). מאז החלת חוק חדלות פירעון החדש הדינים הישנים בוטלו. כיום יש לנו חוק אחד המסדיר את הכל, וגם מביא איתו שינויים רבים.
במסגרת השינויים נפתח מסלול פשיטת רגל הוצאה לפועל לחייב יחיד (חובות בסכום נמוך). צעד המאפשר לייעל הליכים.
מטרות החוק החדש
הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד להשיג מספר מטרות: שיקומו הכלכלי של החייב, הגדלת שיעור החוב שנגבה ושילוב מחדש של החייב בחיים הכלכליים. על מנת להשיג את המטרות הללו החוק מגלה התחשבות במצבו של החייב, אך הדגש כאן הוא על חובות שנוצרו בתום לב.
ומנגד, החוק גם מנסה לאזן בזכויות הנושים ומנסה להגדיל את גביית החוב עד כמה שניתן, ולמזער את הפגיעה בהם.
חייב יכולה להגיש בקשת לפתיחת הליכים, כאשר הוא נמצא במצב של חדלות פירעון, או כאשר ההליך יכול למנוע ממנו להגיע למצב של חדלות פירעון. אך לא רק חייב יכול ליזום את ההליך. גם הנושים יכולים ליזום את הבקשה, בכפוף לתנאים מסוימים. נציין שגם היועץ המשפטי לממשלה מחזיק בסמכות לעשות זאת, אך לא סביר שיהיה מעורב בהליכים של אדם פרטי.
הליך זה יכול להתאים למקרים מסוימים. הוא אכן מביא כלים היכולים להוציא אדם מחובות ולהחזירו לחיים כלכליים תקינים. אך זהו אינו הליך קל ויש לו גם חסרונות. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין חובות בטרם פונים להליך, וגם בהליך עצמו יש צורך בליווי משפטי.
הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי
הליך חדלות פירעון מתנהל באופן הבא:
1. הגשת הבקשה – עליכם לבקש צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. את הבקשה מגישים לממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים. ההליך עבור חובות בסכום נמוך יתנהל בהוצאה לפועל. ההחלטה תתקבל תוך 30 יום. במידה והבקשה התקבלה יינתן גם צו להקפאת הליכים. כדאי להגיש בקשה להקפאת הליכים, כבר בעת הגשת הבקשה לחדלות פירעון.
2. תקופת הביניים – תקופה זו מתחילה כאשר ניתן הצו לפתיחת הליכים, ומסתיימת במתן צו לשיקום כלכלי. במהלך תקופה זו הנמשכת 11 חודשים, הממונה על התיק יחקור את כל המקרה. הוא ירכז את תביעות החוב של הנושים, ויבדוק לעומק את מצבו הכלכלי של החייב על מנת לגבש הסדר. ההסדר שיציע יוגש לאישורו של בית המשפט. בתקופה זו חלות על החייב מגבלות שונות וצו תשלומים חודשי לטובת קופת הנשייה.
3. מתן צו כלכלי – על סמך הדוח של הנאמן יתקיים דיון בבית המשפט במעמד החייב והנושים. החלטת בית המשפט תתבסס על התכנית שגיבש הנאמן ותגדיר תקופת תשלומים חודשיים, ואילו נכסים ימומשו לטובת סילוק החוב. ישנם מקרים בהם, בשל מצבו הכלכלי הקשה של החייב, יינתן הפטר לאלתר כבר בשלב זה.
4. תקופת השיקום הכלכלי – ממתן הצו מתחילה תקופה של כ 3 שנים. בתקופה זו על החייב לעמוד בכל התנאים, לשלם את התשלומים החודשיים. בשלב זה גם יתבצע מימוש הנכסים.
5. קבלת הפטר – במידה והחייב עמד בכל התנאים יינתן הפטר על יתרת החובות שלא ניתן לגבות. זוהי מחיקת חובות ולא ניתן לתבוע את החובות שנמחקו.
פשיטת רגל הוצאה לפועל
במסגרת השינויים שהביא איתו חוק חדלות פירעון החדש, על מנת לייעל הליכים ישנו מסלול פשיטת רגל הוצאה לפועל.
מסלול פשיטת רגל הוצאה לפועל מתאים עבור חובות בסכום נמוך. מסלול זה מתאים עבור חובות בסכום נמוך מ-153,152.17 ₪ (נכון לשנת 2023). בעיקרון ישנו גם סכום מינימום של 51,050.72 ₪, אך במקרים מיוחדים יתקבלו גם בקשות לחדלות פירעון עבור סכומים נמוכים מזה.
הבקשה כרוכה בתשלום אגרה וההליך מתנהל באופן דומה להליך המתואר למעלה.
את הב‘שה יכול להגיש כל מי שעומד בתנאים של הגדרת חדלות פירעון ושסכום חובותיו נמוך. יתר על כן נדרש כי הוא יהיה בעל זיקה לישראל לפי אחד או יותר מהתנאים הבאים
- מרכז חייו, בזמן הגשת הבקשה, הוא בישראל.
- מרכז חייו בחצי השנה שקדמה להגשת הבקשה, היה בישראל.
- הוא מנהל עסקים בישראל בזמן הגשת הבקשה.
- יש לו נכסים בישראל בזמן הגשת הבקשה.
- עורך דין הוצאה לפועל
פשיטת רגל הוצאה לפועל היא אחד אחד הכלים המשפטיים העומדים לזכותם של חייבים. הליל זה אינו מתאים לכל מקרה, ולכן מוטב להתחיל בייעוץ משפטי. עורך דין לענייני חובות יכול לבחון את המקרה ונסיבותיו, ובהתאם לכך להמליץ לכם על ההליך המתאים עבורכם. ישנם מקרים של חובות בהם ניתן להשתמש בכלים אחרים כמו איחוד תיקים או הסדר נושים בהוצאה לפועל.
משרד עורכי דין אפרים קוליו עומד לשירותכם בייצוג חייבים בהליכי פשיטת רגל והתמודדות עם חובות. כאן ניתן לקבל ייצוג ושירותים שונים הכוללים התמודדות עם כל הליכי ההוצאה לפועל. הקליקו כאן להצטרפות לקבוצת הפייסבוק –הוצאה לפועל – שאלות ותשובות
ולא רק ענייני חובות, משרדינו מטפל בעוד מגוון נושאים הכוללים גם עורך דין דיור ציבורי לייצוג מול חברות משכנות.