כאשר שואלים חדלות פירעון מה זה, התשובה נמצאת בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי (חוק חדלפ) המגדיר מהו חדל פירעון, וכיצד מתבצע ההליך מתחילתו ועד סופו.
אם תרצו לקרוא את החוק תוכלו לחפש חוק חדלות פירעון נבו, ושם באתר תוכלו לקרוא את החוק. אך נבהיר כי אתר נבו רק מביא את החוק כפי שהוא, ואינו עוסק במתן הסברים.
השפה המשפטית אינה פשוטה להבנה, והחוק הוא אחד הארוכים ביותר במשפט העברי. כך שככל הנראה תתקשו למצוא שם תשובות, ומוטב לקבל ייעוץ אישי באמצעות עורך דין חדלות פירעון.
חוק חדלות פירעון נבו
כאשר מחפשים חוקים, תוכלו לחפש חוק חדלות פירעון נבו. ההוצאה לאור נבו מפעילה אתר חינמי המאפשר לכם לקרוא חוקים שונים בשלמותם, לרבות חוק חדלפ.
האתר הוא חינמי, לפחות בהיבט של מאגר החקיקה. ניתן למצוא בו נוסח עדכני של החוק.
אם נכנסתם לאתר, תוכלו מייד לראות את פרקו הראשון של החוק המציג את מטרות החוק, וגם נותן תשובה לשאלה חדלות פירעון מה זה.
מטרות החוק הן דבר חשוב בפני עצמו:
- הסדרת פרעון חובות של חייב יחיד או תאגיד (כלומר חדלות פירעון של חברה), הנמצאת או עלול להיות במצב של חדלות פירעון במטרה –
- להביא לשיקום כלכלי של החייב; ב. להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים; ג. לקדם שילוב מחדש של החייב במרקם החיים הכלכליים.
חדלות פירעון מה זה
הגדרת חדלות פירעון נמצאת בסעיף 2 של חוק חדלפ. כלשון החוק: חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו.
כאשר חייב הוכרז בצו כי הוא חדל פירעון, יחלו הליכי חדלות פירעון כפי שהם מוגדרים בחוק. הפתיחה בהליך יכולה להיות ביוזמתו של החייב, אך לא רק. זוהי יכולה להיות גם בקשת חדלות פירעון של נושה או יוזמה של היועץ המשפטי לממשלה.
הנקודה החשובה שעליכם להבין היא אינה ההגדרה של חדלות פירעון בחוק, אלא השאלה האם זהו ההליך שבו כדאי לכם לבחור במקרה של חובות כבדים וחוסר יכולת לפרוע את החובות. והאמת שהתשובה לכך אינה פשוטה.
בטרם פונים להליך חדלות פירעון, חשוב להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל ולבחון את הנושא. ראשית כל יש לבחון את הדברים הפשוטים, האם אתם עומדים בתנאים. ושנית, יש לבדוק האם זהו ההליך האידאלי עבורכם.
עורך הדין יישב יחד אתכם וישאל את כל השאלות על מנת להעריך את המצב ולהחליט כיצד לפעול. למשל חשוב לדעת את היקפי החובות או כמה אתם חייבים, למי אתם חייבים ולמה אתם חייבים.
למשל אם החוב שלכם הוא חוב כתוצאה מקנס של רשות מנהלית כלשהי, לא לא תוכלו לקבל הפטר חובות. כמו כן, אם החוב נוצר כתוצאה ממעשה מרמה שעשיתם, בקשתכם לחדלות פירעון לא תתקבל.
ישנם יתרונות וחסרונות להליך, כאשר עצירת הליכי הגבייה נחשבת לאחד היתרונות המידיים כאשר פותחים בהליכי חדלות פירעון. אך אל תטעו, גם במסגרת ההליך יוטלו עליכם מגבלות.
בשורה התחתונה עורך דין חובות יפרוש בפניכם את כל היתרונות והחסרונות, יבדוק את האלטרנטיבות וימליץ לכם על אסטרטגיית הפעולה.
חוק חדלפ
ולפני שנסיים, ברצוני לתאר בקצרה את השלבים של הליך חדלות פירעון. שימו לב כי זהו הסבר קצרצר, ואינו מהווה תחליף לייעוץ אצל עורך דין הוצאה לפועל:
הגשת בקשה למתן צו לפתיחת הליכים – בשביל להתחיל בהליך יש להגיש בקשה, ניתן לעשות זאת בהוצאה לפועל כאשר מדובר בחובות בסכום נמוך, או הממונה על חדלות פירעון עבור חובות בסכום גבוה.
ישנו טופס מיוחד שיש למלא ועוד מסמכים נוספים שאתם מתבקשים להגיש. חשוב שהכל יהיה מפורט ומדויק, וכדאי להיעזר בעורך דין כבר בעת הגשת בקשת חדלות פירעון.
אם הגשתם את הבקשה בהוצאה לפועל, יהיה ניסיון לגבש הסדר נושים בחדלות פירעון.
מתן צו לפתיחת הליכים – אם בקשתך התקבלה, יינתן צו לפתיחת הליכים ויעצרו הליכי הגבייה. אך יוטלו הגבלות חדשות, כמו למשל איסור יציאה מהארץ.
מרגע זה אתם מחויבים לתהליך ועליכם לשתף פעולה עם הנאמן, לרבות הגשת דוחות ועמידה בצו התשלומים. תקופה זו מכונה תקופת הביניים.
צו שיקום כלכלי – בתום תקופת הביניים תוגש התכנית לשיקום כלכלי. תכנית זו מבוססת על הבדיקה שביצע הנאמן לגבי היכולות הכלכליות, החובות וכל מה שרלוונטי. תכנית זו תהיה ההמלצה לבית המשפט. ישנם מקרים בהם בית המשפט רואה כי אין טעם לגרור את ההליך 3 שנים נוספות, זאת מכיוון שלחייב אין יכולות כלכליות. במקרים אלו בית המשפט יעניק הפטר לאלתר.
לסיום חשוב להדגיש כי ההסברים התאורטיים אינם מספיקים על מנת לקבל את ההחלטה, ובטח שלא בשביל למלא את הטפסים לצורך בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון. ההמלצה שלנו היא לקבוע פגישה עם עורך דין חובות לצורך ניתוח המצב, בחירת דרכי הפעולה והגשת הבקשות המתאימות.
משרד עורכי דין הוצאה לפועל אפרים קוליו מביא איתנו ניסיון רב בהסדרי חובות, ייצוג חייבים, ביטול עיקולים בהוצאה לפועל , תביעות כספיות, וכל הנושאים הקשורים לחדלות פירעון של יחיד או חברה. בקרו במשרדינו.