תהליך חדלות פירעון | חדלון פרעון | עורך דין לענייני חדלות פירעון
עורך דין לענייני חדלות פירעון מעניק סיוע בהליכי פשיטת רגל ליחיד, כמו גם הליכי חדלות פירעון חברה בע“מ.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מגדיר היטב את מטרות החוק, תהליך חדלות פירעון, הגורמים הרלוונטיים, וכמובן גם ההגדרה של חדלון פרעון (חדל פירעון) מוגדרת בחוק.
במאמר זה נסקור בקצרה את הליך חדלות פירעון ליחיד, ונגיד גם כמה מילים על פשיטת רגל חברה בע“מ. אך בכל אחד מהמקרים, חשוב כמובן לקבל ייעוץ פרטני באמצעות עורך דין פשיטת רגל. השתדלנו לשמור על הסבר פשוט, אך כמובן שההליכים אינם פשוטים וישנם דברים שונים שיש לקחת בחשבון עוד לפני שבכלל נכנסים להליך זה.
חדלון פרעון
סעיף 2 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מגדיר מהי חדלות פירעון:
חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו.
הגדרה זו תקפה לגבי חייב יחיד, כמו גם לגבי תאגיד. ההגדרה אולי נראית לכם עניין שולי, אך היא חשובה מאוד מכיוון שהיא תנאי לכניסה להליך פשיטת רגל.
ההכרזה הרשמית על חדלון פרעון (חדל פרעון) נעשית על פי צו – צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון. יש להגיש בקשה, וכאשר היא תאושר ניתן הצו.
זוהי יכולה להיות יוזמה של החייב עצמו, כאשר הוא מבין שאין ביכולתו לשלם את חובותיו. אך גם הנושים יכולים להיות היוזמים של הבקשה, וגם היועץ המשפטי לממשלה; דבר פחות סביר במקרים של חייב יחיד.
תהליך חדלות פירעון
כפי שאמרנו, זהו יכול להיות תהליך חדלות פירעון של תאגיד ויכול להיות אדם פרטי.
פשיטת רגל של חברה
כאשר חברה מגיעה למצב של חדלות פירעון, זה קצת שונה מהמקרה של חייב יחיד. החוק מגדיר את מטרות ההליך באופן הבא:
- להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של התאגיד.
- להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים.
האפשרות הראשונה היא שיקום והבראה של החברה. כלומר נכנסים להליך שהמטרה היא להחזיר את החברה לעצמאות כלכלית, כלומר לשמר אותה כחברה קיימת. ישנו אינטרס גדול לשמר את החברה, מכיוון שהיא מספקת מקומות עבודה. אך כמובן שלא תמיד הדבר אפשרי, ובמקרים רבים ההליך מסתיים בפירוק החברה.
הגשת בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון של חברה צריכה להיות בפני בית המשפט המחוזי, ויתקיים דיון. מי שרואה את עצמו כנפגע ממתן הצו יכול להגיש לבית המשפט התנגדות.
אם בית המשפט אישר את הבקשה, יתכנו 3 אפשרויות:
שיקום כלכלי – רק ישנו סיכוי סביר לעשות זאת.
הפעלה זמנית – צו ל 30 יום שמטרת לבדוק את האפשרות לשיקום כלכלי.
פירוק תאגיד – אם אין אפשרות לשקם, יחל הליך פירוק החברה.
חדלות פירעון של חייב יחיד
הליך זה קצת יותר פשוט, אך גם כאן חשוב לעשות זאת בעזרת עורך דין לענייני חדלות פירעון.
במקרה של חייב יחיד שיקום כלכלי הוא האפשרות היחידה. ההליך יכול להתקיים מול ההוצאה לפועל במקרה של חובות בסכום נמוך, או מול הממונה על חדלות פירעון במקרה של חובות בסכום גבוה.
יש להגיש בקשה, בצירוף כל המסמכים הנלווים והתצהירים. במידה והבקשה תאושר יעצרו הליכי הגבייה ותתחיל תקופת הביניים.
שימו לב, במידה וזהו הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל, יתבצע ניסיון להגיע להסדר נושים. ובאופן כללי בכל שלב של ההליך ניתן לנהל משא ומתן עם הנושים ולהגיע להסדר. אך כאשר החל ההליך, לא ניתן להגיע להסדר מול אחד הנושים, דבר שמפלה את האחרים.
תקופת הביניים היא תקופה שבה הנאמן בוחן היטב את מצב הכלכלי והחובות, וגם מרכז את תביעות החוב מהנושים. המטרה היא לגבש תכנית לשיקום כלכלי.
במהלך תקופת הביניים תדרשו לעמוד בצו תשלומים ולהגיש דוחות לנאמן. שיתוף פעולה מלא הוא הכרחי, אחרת ההליך עשוי להתבטל.
השלב הבא יהיה צו שיקום כלכלי. צו זה יקבע את הסדר התשלומים וכינוס הנכסים. בעיקרון זוהי תקופה של כ 3 שנים נוספות ובסופן ניתן הפטר. במקרים רבים אין טעם של ממש לגרור את ההליך זמן נוסף, זאת בשל מצבו הכלכלי הקשה של החייב. אכן במקרים אלו ניתן צו הפטר לאלתר.
עורך דין לענייני חדלות פירעון
פשיטת רגל יכולה להיות אפשרות לצאת מהחובות, אך הליך זה אינו מתאים לכל מקרה. חשוב להבין את היתרונות והחסרונות של ההליך.
ולרגע אחד איננו רוצים להשלות אתכם כי מדובר בהליך קל. אמנם יעצרו הליכי הגבייה, אך החייב נמצא תחת מגבלות רבות במהלך פשיטת רגל.
חשוב להתייעץ עם עורך דין חובות ולהבין את כל המשמעויות של תהליך חדלות פירעון, על יתרונותיו וחסרונותיו.
עורך דין אפרים קוליו מסייע לחייבים ולחברות בהליכי חדלות פירעון. למשרדינו ניסיון רב בהליכי הוצאה לפועל, הסדרי חובות, ביטול עיקולים בהוצאה לפועל, ביטול הגבלת חשבון בנק, תביעות כספיות ועוד.
עורך דין הוצאה לפועל – אתם מוזמנים לעקוב אחר דף הפייסבוק.