הפטר חדלות פרעון הוא למעשה קו הסיום של הליך חדלות פירעון, וזוהי השאיפה של כל חייב. המשמעות של הפטר הוא מחיקת יתרת החובות שנותרה בסוף ההליך. ולאחר שניתן ההפטר, אף נושה לא יוכל לתבוע בגין אותם החובות. ואין דבר המסמן יותר מזה את המשמעות העמוקה של פתיחת דף חדש בחיים.
אל תתבלבלו, הפטר לא ניתן בקלות. לפני הכל עליכם לעמוד בכל התנאים של צו שיקום כלכלי, כלומר לעמוד בהסדר החובות שנקבע עבורכם. וזוהי תקופה ארוכה של תשלומים, הגשת דוחות והגבלות שונות המוטלות על החייב.
שימו לב – גם אם קיבלתם הפטר חובות, על פי סעיף 176 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ניתן לבטל אותו. לשון החוק:
176. (א) בית המשפט רשאי, בכל עת, להורות כי ההפטר בטל למפרע ולהורות על שינוי הצו לשיקום כלכלי, ובכלל זה על הארכת תקופת התשלומים, בהתקיים אחד מאלה:
(1) התגלו עובדות חדשות שאילו היו ידועות לבית המשפט לפני מועד ההפטר היה בהן כדי להאריך את תקופת התשלומים לפי הוראות סעיף 163(ג) עד (ה);
(2) היחיד לא סייע לנאמן או לא שיתף עמו פעולה כאמור בסעיף 174(ב)(2) או הפר, לאחר מועד ההפטר, תנאי מהותי מתנאי הצו לשיקום כלכלי כאמור באותו סעיף.
(ב) ביטול ההפטר אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין אחרי מועד ההפטר ולפני ביטולו.
למשל אם התגלה מידע חדש המעיד על חוסר תום לב (למשל הסתרת נכסים), ניתן לבטל באופן רטרואקטיבי את ההפטר.
במאמר זה אנו מבקשים לעשות סדר בכל מה שקשור למחיקת חובות בהליך הוצאה לפועל. נסביר את סוגי החובות שעליהם לא ניתן הפטר חובות, כפי שמגדיר סעיף 175 לחוק חדלות פירעון. ונדבר גם על המקרים של הפטר לאלתר חדלות פירעון.
סעיף 175 לחוק חדלות פירעון
אנו תמיד מדגישים כי בטרם מגישים בקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון, יש להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל על מנת לבחון האם זהו ההליך המתאים. ישנן סיבות שונות לכך, לרבות סעיף 175 לחוק חדלות פירעון המגדיר עבור אלו חובות לא ניתן לקבל הפטר.
175. (א) ההפטר לא יחול על חובות עבר אלה:
(1) תשלום עונשי;
(2) חוב שנוצר בדרך מרמה או הנובע מעבירת גניבה או מעבירת מין או אלימות חמורה כהגדרתה בחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001;
(3) חוב מזונות שהחבות בו היא לפי פסק דין.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), בית המשפט רשאי, בנסיבות חריגות המצדיקות זאת, להורות כי ההפטר יחול על חובות עבר המפורטים להלן, כולם או חלקם, ורשאי הוא להתנות החלת הפטר כאמור בתנאים:
(1) ריבית, קנס או תשלום אחר בשל אי-תשלום במועד של תשלום עונשי שנוספו או הוטלו בתקופה שקדמה למועד מתן הצו לפתיחת הליכים;
(2) חוב מזונות שהחבות בו היא לפי פסק דין.
(ג) נוסף על האמור בסעיף קטן (א)(2), בית המשפט רשאי להורות כי ההפטר לא יחול על חוב עבר שמקורו בחובת פיצויים לפי סעיף 77 לחוק העונשין, אם מצא כי הדבר מוצדק נוכח מהות העבירה שבשלה הוטלו הפיצויים, חומרתה או נסיבותיה.
במילים פשוטות, אם החוב שלכם הוא תוצאה של קנסות, תשלומים עונשיים (לרבות בהליכים פליליים), חוב שנוצר כתוצאה ממעשה מרמה והונאה או חוב מזונות – הליך חדלות פירעון אינו מתאים עבורכם מכיוון שלא תוכלו לקבל הפטר על חובות אלו.
הפטר לאלתר חדלות פירעון
ישנם מקרים בהם בית המשפט מעניק לחייב הפטר מיידי לאחר ההכרזה על פשיטת רגל. וזאת מבלי שידרש לעמוד בצו תשלומים.
הפטר לאלתר חדלות פירעון ניתן במקרים בהם בית המשפט מבין כי אין טעם לגרור את ההליך למשך תקופה ארוכה, זאת מכיוון שלחייב אין נכסים שאותם ניתן לממש, אין לו כושר השתכרות וגם אין ציפיה להשתכרות עתידית. בית המשפט אינו ממהר לפגוע בנושים, והפטר מיידי הוא פגיעה גדולה בנושים. ולכן בית המשפט יבחן את המקרה וישקול זאת בכובד ראש. אך כאשר המשך ניהול ההליך לא יביא שום תועלת לנושים, ניתן לסיים אותו כבר עכשיו ולהעניק הפטר.
הפטר לאלתר כפוף לאותו הדין של כל הפטר חובות. ולאחר קבלתו ניתן להגיש בקשה להסרת מגבלות לאחר פשיטת רגל.
הפטר חדלות פרעון
עורך הוצאה לפועל וחדלות פירעון אפרים קוליו מלווה חייבים לכל אורך הדרך. החל משלב הגשת הבקשה, ועד לקבלת הפטר.
למשרדינו ניסיון רב בכל הסוגיות הקשורות לחובות, הליכי הוצאה לפועל, שיקים ללא כיסוי והסדרי חובות. בין היתר אנו עוסקים בהסרת עיקולים בהוצאה לפועל, ביטול הגבלות, ביטול עיקול חשבון בנק, בקשה לביטול עיקול צד ג' ועוד.
כתובת: רח’ דוד סחרוב 22, ראשון לציון (בניין ההוצאה לפועל)
הפטר חדלות פירעון | הפטר לאלתר חדלות פירעון | סעיף 175 לחוק חדלות פירעון